Main Menu

Na današnji dan 23. oktobar

42. p. n. e. Marko Junije Brut, jedan od vođa zavjere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar, izvršio samoubistvo. Brut se ubio poslije poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa u Makedoniji nanijele snage Marka Antonija i Oktavijana.

1360. – Engleski kralj Edvard III i francuski kralj Žan Drugi Dobri – engleski zarobljenik nakon bitke kod Poatjea 1356., potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Francuski monarh je prinuđen da Engleskoj ustupi neke francuske teritorije, a Edvard Treći se zauzvrat odrekao polaganja prava na francuski prijesto 

1697. – Austrijski feldmaršal francuskog porijekla Fransoa Eugen Savojski sa 6.500 vojnika prodro dolinom rijeke Bosne u Sarajevo i spalio ga.

1725. – Umro italijanski kompozitor Pjetro Alesandro Gaspare Skarlati, osnivač operske “napuljske škole”. Djela: opere, kantate, crkvene kompozicije.

1795. – Pruska, Austrija i Rusija izvršile “treću podjelu” Poljske, koja je prestala da postoji kao nezavisna država.

1817. Rođen francuski leksikograf i enciklopedista Pierre Larousse, izdavač Velikog svjetskog rječnika 19. vijeka u 17 tomova. Izdavačka kuća “Larousse” poslije njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.

1847. Hrvatski sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj upotrebi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkom Hrvatsko-ugarskom saboru tokom pola vijeka.

1917. Na sjednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije donijeta odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

1940. Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele, koji se smatra najboljim igračem u historiji fudbala.

1944. U filipinskom zalivu Leyte počela jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svjetskom ratu, u kojoj su učestvovale gotovo cijela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Okončana porazom Japanaca 25. oktobra.

Rođen brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele

1945. – Stupila na snagu Povelja UN, koju je u junu 1945. u San Francisku potpisala 51 zemlja osnovač svjetske organizacije, uključujući Jugoslaviju.

1956. Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

1957. – Umro francuski modni kreator Kristijan Dior (Christian), jedan od glavnih “modnih diktatora” u svijetu poslije Drugog svjetskog rata.

1958. Ruski pisac Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman “Doktor Živago”, koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR-u tada još nije bio objavljen.

1983. U napadu kamionima napunjenim eksplozivom na štab marinaca SAD u Bejrutu i obližnju zgradu u kojoj su bili francuski vojnici poginuli 241 američki i 58 francuskih vojnika.

1983. Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena prva jugoslovenska beba iz epruvete.

1991. Predstavnici 19 zemalja potpisali na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN-a mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

1993. U selu Stupni Do kod Vareša ekstremisti HVO-a počinili masakr. Zapaljeno je 50 kuća, ubijene i uhapšene desetine civila Bošnjaka. Haški tribunal osudio je 2006. zapovjednika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora.

1993. U Sarajevu počeo Prvi međunarodni filmski festival, simbolično nazvan Poslije kraja svijeta.

2001. Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo trojicu bosanskih Hrvata – Zorana, Mirjana i Vlatka Kupreškića, koji su u januaru 2000. bili nepravosnažno osuđeni za zločin u Ahmićima u aprilu 1993., ocijenivši da dokazi na kojima se temeljila prvostepena presuda nisu pouzdani.

2001. IRA objavila da počinje razoružavanje, a dva dana kasnije Velika Britanija ukinula četiri bezbjednosna punkta.

2002. Čečenski teroristi upali u moskovsko pozorište Dubrovka, uzeli oko 800 talaca i tražili povlačenje ruskih snaga iz Čečenije. Opsada pozorišta trajala je tri dana, nakon čega su ruski specijalci upali u pozorište i ubili 37 otmičara. Tom prilikom oslobođeno je 750, a poginulo 67 talaca, dok su sva zarobljena djeca ostala živa.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *