Main Menu

Četiri zdravstvene prednosti smokve

Smokva se često naziva mediteranskim rajskim voćem jer je jedna od najzdravijih voćki uopšte. Smokva je porijeklom iz Male Azije, a kultiviše se dalje i od pšenice.

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, željezo i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospješuju opšte zdravlje organizma.

Plod smokve i njeni listovi su prepuni hranljivih sastojaka i pružaju brojne zdravstvene pogodnosti. Izdvajamo samo neke od njih.

1. Laksativno dejstvo
Smokve smanjuju nadutost stomaka, pospješuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crijevne parazite. Poboljšavaju crijevno pražnjenje, smanjuju potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i dijareju.

2. Pomaže u sprečavanju hipertenzije
Kada jedete puno soli, nivo natrijuma se povećava. To narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma, a zauzvrat rezultira hipertenzijom, odnosno visokim pritiskom. Suve smokve su idealno voće za ponovno uspostavljanje ove ravnoteže. Jedna osušena smokva daje 129 miligrama kalijuma i samo dva miligrama natrijuma. To pomaže u sprečavanju hipertenzije, piše “BBCgoodfood”.

3. Čuva srce i krvne sudove
Visoki nivo antioksidanata u smokvama pomaže eliminisanju slobodnih radikala, koji mogu oštetiti krvne sudove i rezultirati srčanim bolestima. Kao što je već naglašeno, smokve sprečavaju hipertenziju, što je ogroman faktor rizika za razvoj koronarne srčane bolesti. Uz to, postoje neka istraživanja koja sugerišu da smokve pomažu u smanjivanju nivoa triglicerida, koji uveliko utiču na srčane bolesti.

4. Dobre su za osobe sa dijabetesom
Jedno istraživanje iz 1998. godine na 10 osoba sa dijabetesom tipa 1 je pokazalo da je uzimanje čaja od smokvinih listova prije doručka smanjilo potrebe za insulinom. U toku mjeseca kada su primali čaj od smokve, doze inzulina smanjile su ih se za oko 12 odsto.

Visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrim za osobe sa dijabetesom. Međutim, suhe smokve imaju visok sadržaj šećera. Stoga bi trebalo da se konsultujete sa ljekarom o količini suhih smokava koje se mogu konzumirati.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *