Main Menu

Dani postaju kraći, a to znači i nedostatak vitamina D

Kad počne zimsko računanje vremena, dani postaju kraći pa raste rizik od nedostatka vitamina D. Zato je važno obogatiti prehranu namirnicama koje sadrže taj važni nutrijent.

Ključan za zdravlje kostiju
Nedostatak vitamina D povezuje se s lošim zdravljem kostiju i povećanim rizikom od osteoporoze. Zašto? Tijelo treba vitamin D da bi moglo učinkovito apsorbirati kalcij. Dakle, ako nam duže vrijeme nedostaje vitamina D, tijelo se neće moći opskrbiti dostatnim količinama kalcija te ga počinje uzimati iz kostiju, a njih čini slabijima i podložnijima prijelomima, piše Index.hr.

Osim što je ključan za zdravlje kostiju, vitamin D, prema istraživanjima, jača imunološki sistem, a ima i važnu ulogu u mentalnom i kognitivnom zdravlju. Prema Nacionalnom institutu zdravlja SAD, nedostatak vitamina D može povećati rizik od depresije i demencije.

Koliko nam je vitamina D potrebno
Za prehrambene izvore vitamina D preporučeni dnevni unos (RDA) iznosi 600 međunarodnih jedinica (IU) za odrasle do 70 godina i 800 IU za odrasle starije od 70 godina, navodi Nacionalni institut za zdravlje SAD.

Vitamin D možemo dobiti izlaganjem dnevnom svjetlu, ali i unosom određenih namirnica. Evo koja je hrana njime najbogatija:

– gljive

– losos

– sabljarka

– riblje ulje

– brancin

– konzervirana srdela

– kravlje mlijeko (obogaćeno vitaminom D)

– sojino ili bademovo mlijeko (obogaćeno vitaminom D)

– sok od narandže (obogaćen vitaminom D)

– žitarice za doručak (obogaćene vitaminom D)

– jogurt (obogaćen vitaminom D)

– tuna konzervirana u vodi

– šunka

– grčki jogurt

– jaja

– cheddar sir.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *