Main Menu

Do većih grudi i na popust

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru u svijetu. Više od 300.000 žena u SAD ugradi silikonske umetke godišnje.

Ipak, zaboravlja se da se implantatima za povećanje grudi mogu restaurirati asimetrične, ali i podići gravitacijom spuštene grudi. Ovo je kazao prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg.

Više faktora
Dr. Karabeg nam je kazao da se takve operacije rade i u našoj zemlji te dao uvid u cijene tog estetskog zahvata.

– U BiH se može dobiti (skoro) svaki operativni zahvat koji se radi u zemljama Zapada i SAD, a jedan od njih je i operacija grudi. Generalno se na tržištu javlja problem nabavke svih proizvoda pa tako i materijala za estetske zahvate na grudima (implantati, konci, dezinficijensi, anestetikumi, itd). To, logično, prati i povećanje cijena materijala i usluge. Trenutne cijene operativnog zahvata povećanja grudi kod nas se kreću od 5.000 KM pa više. Cijena zavisi od više faktora – pojašnjava dr. Karabeg.


Dr. Karabeg: Jeftinije nego u zemljama okruženja

Kako kaže, na cijenu utječu složenost zahvata, preoperativni izgled dojki, spuštenost ili nedostatak tkiva, vrsta implantata, deformitet grudnog koša, asimetrije, tuberozne dojke…

Umanjenje cijene
– Podizanje grudi kreće se od 5.000 do 7.000 KM. Slično je i kod smanjivanja, ali su cijene tu nešto više jer se uvijek radi i PH analiza odstranjenog tkiva. To je još i jeftinije nego u zemljama okruženja, a višestruko nego u zemljama Zapada. Također, za pet pacijentica koje se jave prvi put na pregled cijenu reduciramo za 10 posto, tj. umanjimo im stvarnu cijenu za 10 posto – naveo je dr. Karabeg.

Također je istakao da žene, djevojke, ako nisu u mogućnost platiti odjednom, imaju ugovore s bankama da mogu brzo dobiti kredit uz malu kamatnu stopu.

Kako se izvodi zahvat
– Kao za svaki operativni zahvat u općoj anesteziji, moraju se imati određeni laboratorijski nalazi, EKG i saglasnost interniste za uspavljivanje. Operativni zahvat se radi u općoj anesteziji i traje oko 60 minuta. Već četiri sata nakon buđenja pacijentica može na kućno liječenje ukoliko tako želi. Kod pacijentica kod kojih se ne smije raditi operacija u općoj anesteziji zbog zdravstvenih problema, operaciju možemo uraditi bez uspavljivanja – kazao je dr. Karabeg.

Žena nakon povećanja grudi postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu, istakao je dr. Karabeg.





« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *