Main Menu

Evo šta sve riskirate ako se ne istuširate nakon vježbanja

Neugodan miris, začepljene pore i kožne infekcije samo su neki od problema koje možete očekivati ako se ne istuširate nakon treninga.

Kada vježbamo, prirodna reakcija našeg tijela je znojenje. Tako tijelo regulira unutarnju temperaturu. Znojenje nas hladi, a istovremeno izbacuje iz tijela sve otrove i jača naš imunološki sustav. Iako je znojenje važno za zdravlje, moramo prakticirati dobre navike osobne higijene kako bismo isprali tekućine i bakterije koje nastaju znojenjem s tijela.

Akne

Kada se znojimo, naše pore se otvaraju, a ako ne isperemo znoj, on će se sa sebumom vratiti u kožu. To može dovesti do začepljenja pora i izbijanja akni.

Atletsko stopalo

Hodanje je važno, ali trebamo se pobrinuti da naša stopala ostanu čista. Pranjem možemo spriječiti pojavu atletskog stopala, gljivičnih infekcija noktiju i neugodnog mirisa. Nakon treninga temeljito operite i osušite stopala, obujte čiste čarape i izbjegavajte bosonogo hodanje na javnim mjestima u teretani.

Neugodan miris

Pazusi su topli, tamni i često vlažni, što ih čini savršenim okruženjem za razmnožavanje bakterije i pojavu neugodnog mirisa. Kako biste to spriječili, nanesite dezodorans prije treninga i temeljito se otuširajte nakon njega te nanesite dezodorans.

Prehlada i infekcije

Kad smo u teretani, dodirujemo površine koje su dotaknule stotine drugih ljudi i na njih prenijele svoje viruse i bakterije. Javna mjesta su košnica za infekcije i izvori zaraze, stoga dezinficirajte ruke i mjesta za vježbanje nakon korištenja opreme.

Gljivične infekcije

Slično pazusima, prepone su prekrivene folikulima dlaka i imaju visoku koncentraciju znojnih žlijezda. Ako preskočite tuširanje nakon treninga i ostanete u vlažnoj odjeći, mogli biste dobiti gadnu gljivičnu infekciju ili osip. Tuširanje će isprati bakterije i ostaviti nas čistima i svježima. Osim toga, to je odličan način ublažavanja boli u mišićima i upale mišića.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *