Main Menu

Facebook i Instagram mogli bi se ugasiti u Evropi

Kompaniju Meta očekuje važna pravna odluka koja bi mogla rezultirati i gašenjem Facebooka u Evropi.

Irska šefica za privatnost Helen Dikson (Dixon), koja vodi tamošnje Vijeće za zaštitu podataka (DPC), rekla je za Politico da će to tijelo “vrlo vjerovatno konačno presuditi posljednjem legalnom alatu Facebooka za slanje ličnih podataka u SAD” prije nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspiju dogovoriti novi sporazum o prijenosu podataka.

Nacrt odluke o suspenziji važnog Metinog alata
DPC je u julu objavio svoj nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti završen do sredine maja.

Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki div Meta, koji je vlasnik Facebooka, ostati bez alata koji mu omogućavaju da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u SAD, koji su potrebni za funkcioniranje Facebooka.

Meta najavila da bi to moglo značiti gašenje Facebooka i Instragama
Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla značiti kraj njenih usluga u Evropi, uključujući Instagram.

– Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primjerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prijenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, vjerovatno u Evropi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.

Irska odluka također bi stvorila probleme drugim kompanijama koje prenose podatke u SAD.

Odluka do 14. aprila
Mreža nacionalnih tijela za zaštitu podataka EU – Evropski odbor za zaštitu podataka treba do 14. aprila odlučiti hoće li potvrditi prethodnu irsku odluku o obustavi pravnog alata koji uglavnom koriste kompanije, uključujući Metu za prijenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.

Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sjedištem u Irskoj tada će imati još mjesec dana da donese konačnu odluku.

U međuvremenu, Evropska komisija namjerava finalizirati potpuno novi sporazum o podacima s SAD prije jula, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s SAD- zbog strahova od nadzora podataka, piše Politico.

Šefica irskog tijela za privatnost: Nećemo odustati
Šefica ključnog irskog tijela za privatnost Helen Dikson rekla je da ne planiraju odustati od provedbe zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti, GDPR-a.

– Nastavit ćemo s provedbom mjera koje smo zacrtali – rekla je u intervjuu. Kazala je i da je neizvjesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgodu odluke ako Irska nametne takvu odluku.

Glasnogovornik Mete je rekao:

– Ovaj slučaj se odnosi na historijski sukob EU i SAD, koji je u procesu rješavanja putem novog okvira za privatnost podataka između EU i Amerike. Pozdravljamo napredak koji je postignut u osiguravanju kontinuiranog prijenosa podataka preko granica i čekamo konačnu odluku regulatora o ovom pitanju.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *