Main Menu

Izbjegavate grah zbog nadimanja i plinova: Dodajte ovaj sastojak

Bez obzira na vrstu, grah ima veoma malo masti i kalorija. Osim toga, odličan je izvor proteina, vitamina B, folne kiseline i vlakana za snižavanje holesterola. Svako može da ga konzumira jer ne sadrži gluten.

Magnezij i željezo
Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo od graha, s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno snabdijeva tijelo magnezijem i željezom. Energije vam nakon jela od graha neće nedostajati, a tijelu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati prije pripreme graha znajući da nadima pa uzrokuje eventualne neprijatnosti zbog stvaranja plinova u tijelu. Ali i za to postoji nekoliko trikova.

Mnogima je dobro poznato da će grah manje nadimati ukoliko prije kuhanja odstoji barem nekoliko sati u vodi. Prema triku naših baka, grah je dobro namočiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Pranje i namakanje
Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi nadimao, prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, majoran, majčinu dušicu ili đumbir čija svojstva sprečavaju kasniji nastanak plinova u tijelu.

Činjenica je i da slabo kuhani grah izaziva više plinova. Želite li to da spriječite, grah obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jakoj. Pranjem i namakanjem grah gubi šećere koji, između ostalog, utječu na nadimanje, odnosno kasniju nadutost stomaka.

Naime, kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neprijatan miris plina koji će morati da napusti tijelo. Iskusni kuhari savjetuju da je grah dobro kuhan tek nakon što tri puta provri.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *