Main Menu

Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu

Fotografije otoka Migingo iz zraka izgledaju nestvarno. Riječ je o jednom od najnaseljenijih otoka na svijetu koji se prostire na tek 2.000 kvadratnih metara u afričkom Viktorijinom jezeru, a na kojem živi oko hiljadu stanovnika.

Ovaj je otok pokrenuo sukob između Kenije i Ugande jer ga obje zemlje smatraju svojim vlasništvom iako geografski pripada teritoriji Kenije.

Pretpostavlja se da su dva kenijska ribara Dalmas Tembo i Džordž Kibebe (George) bili prvi stanovnici ovoga otoka. Navodno su ga nastanili 1991. godine, iako je bio prekriven korovom, a po njemu su puzale mnogobrojne zmije.

Ugandski ribar Žozep Nsubuga (Joseph) svojevremeno je ispričao kako je on službeno započeo naseljavanje na otok kad je stigao 2004. godine. Na Migingu tada niko nije živio, a Nsubuga je pronašao tek jednu napuštenu kuću, piše Punkufer.

S obzirom na to da u vodama oko Miginga ima mnogo riba, na njega su se s vremenom preselili i ribari iz drugih afričkih zemalja poput Tanzanije. Na službenom popisu iz 2009. stoji da otok naseljava 131 osoba, iako su današnje brojke osmerostruko više.

Kuće se doslovno nalaze jedna na drugoj, a osim jednostavnih nastambi, na otoku se mogu naći četiri kafića, javna kuća i apoteka.

Najbolje od svega, tik do Miginga nalazi se veći otok Usingo, koji je praktično nenaseljen. Stanovnici Miginga ne žele tamo živjeti jer ga navodno posjećuje demon, ali je i podložan čestim napadima pirata koji haraju ovim najvećim tropskim jezerom na svijetu.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *