Main Menu

Na današnji dan je Dinamo doživio najveću blamažu u historiji, a za sve je “kriv” Velež

Od današnjeg datuma, 9. februara, navijačima Dinamo Zagreba se diže kosa na glavi. Za sve je kriv Velež i njegov tradicionalni turnir na kojem su Zagrepčani “stradali”.

Naime, na današnji dan 1980. Dinamo je pretrpio jedan od najtežih i najsramotnijih poraza u svojoj historiji. Dinamo je tada izgubio od Veleža rezultatom 9:2 pred oko 18.000 gledalaca.

Kultni odgovor Sliškovića
Bila je to utakmica u okviru tradicionalnog Veležovog turnira u Mostaru, koji se igrao u februaru svake godine uoči proljetnog dijela sezone u bivšoj jugoslovenskoj ligi. Rezultat i datum su se poklopili, pa je duhovita mostarska raja odmah kreirala uzrečicu: „Devetog drugog, devet dva“.

Iako su se igrači Dinama nakon utakmice opravdavali za blamažu navodeći da su večer prije meča „pretjerali u opuštanju“.

– Ma, danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili – pravdao se Marko Mlinarić.

Legendarni Blaž Slišković im je replicirao onako kako on to najbolje zna.

– A šta mislite gdje smo mi bili? U pozorištu? – odgovorio im je Baka Slišković.

Oni koji se sjećaju utakmice kažu da je Velež mogao do još kojeg gola, ali su navijači u šaljivom tonu skandirali sa tribina da „ne kvare datum“.

Opklada sa sudijom
Osim legendarnog odgovora igračima Dinama, za Baku Sliškovića se veže još jedna anegdota s ove utakmice. Dobio je slobodan udarac iz teške pozicije, kladio se sa sudijom da će pogoditi i – dao majstorski gol. Sudija Dušan Maksimović ga je navodno sačekao nakon utakmice i dao mu dogovorenih 100 maraka.

Baka Slišković je dao četiri gola na ovoj utakmici. Četiri pogotka za Velež dao je i Vladimir Skočajić, dok je jedan dodao Dragan Okuka. Strijelci za Dinamo su bili Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić.

I 44 godine nakon ove utakmice Veležovci je se rado sjete, tu i tamo se čuje uzrečica „Devetog drugog, devet dva“. A kod pristalica Dinama jeza zbog same pomisli na ovaj duel.

Inače, Velež je igrao u sastavu: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukićević (Jakirović), V. Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Slato, Ledić, Skočajić, Kalajdžić.

S druge strane, za Dinamo su na ovom susretu počeli: Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić), Mlinarić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *