Main Menu

Jedite ovo voće prije konzumiranja alkohola i nećete biti mahmurni

Volite da izađete s vremena na vrijeme i opustite se uz nekoliko čašica alkoholnog pića? Ali ne volite ono što, možda, slijedi narednog dana – mahmurluk! Mahmurluk obično prati kombinacija glavobolje, žeđi, averzije prema hrani, mučnine, dijareje, umora…

Idealna pomoć
Idealna pomoć u ovom stanju jeste čaj od đumbira ili mente, puno vode i lijek protiv glavobolje.

Ipak, sve ovo konzumiramo tokom mahmurluka, odnosno kada je “šteta već napravljena”.

Ukoliko želite da spriječite mahmurluk, stručnjaci preporučuju da prije nego što počnete da konzumirate alkohol pojedete krušku.

Možda vam djeluje nevjerovatno, ali ispostavilo se da kruške mogu spriječiti mahmurluk i smanjiti nivo alkohola u krvi.

Utvrđeno je da kruške snižavaju holesterol, ublažavaju zatvor i djeluju protuupalno, piše “YourTango”.

– Ukupna težina mahmurluka, mjerena na skali simptoma od 14 tačaka, značajno je smanjena u grupi koja je uzimala krušku prije konzumiranja alkohola, u poređenju s onima koji su dobivali placebo – rekla je nutricionistica Alisa Selini.

Gubitak pamćenja
Studije su trenutno istraživale samo korejsku (ili azijsku) krušku, koja je dugo bila tradicionalni lijek za mahmurluk. Do sada je efekt primijećen konzumiranjem 220 ml korejskog soka od kruške, mada konzumiranje cijelih krušaka može imati sličan efekt – rekao je direktor istraživanja CSIRO-a Mani Noakes. Također i naše domaće kruške pomažu da “dan poslije” bude podnošljiviji, piše Objektiv.rs.

Kruška pomaže i u smanjenju gubitka pamćenja.

Mada, ovo se možda neće dopasti onima koji su popili koju čašicu više, pa ne žele da se sjete baš svega što su radili tokom izlaska.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *