Main Menu

Kako je jedan narodni običaj u Bosni i Hercegovini postao prvo seksualno iskustvo za mnoge djevice

Naša današnja priča vodi vas u livanjski kraj, u sela podno planine Dinare.

Naime, u ruralnim dinarskim krajevima u prošlosti je bila vrlo popularna seksualna igra između mladića i djevojke koja se zvala “gonjanje”, a odvijala se za vrijeme čuvanja ovaca ili rada u polju. Tako bi, dok bi tjerala stoku, mlada i zgodna čobanica zapjevala iz sveg grla. Pjesmu bi čuo mladić koji bi joj prišao te je, kako sama riječ sugerira, stao ganjati. Onda bi se ona pretvarala da bježi, ali bi već pronašla zgodan način da se spotakne i opruži na zemlji koliko je duga i široka. Mladić bi potom legao na ledinu i bacio se na “posao”. Zavodnicu je mogao pipkati i ljubiti do mile volje, ali je penetracija bila strogo zabranjena. Cura je, naime, trebala ostati djevica do braka i to je bilo svetinja.

U nekim krajevima, primjerice Lici, ovakva se ljubavna igra odvijala u kućama, za vrijeme prela, i to uz blagoslov roditelja i rodbine. Kako nije uključivala element proganjanja, dobila je naziv “liganje”.

Djevojka i njen partner jednostavno bi se sklonili u neki kutak i tamo se u vodoravnom položaju pipkali, dok bi ih ostali držali na oku.

Običaj gonjanja i liganja se u Lici, Dalmatinskoj zagori, zapadnoj Hercegovini te jugozapadnoj Bosni zadržao sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Dok su se etnolozi njime kasno počeli baviti, o njemu je davne 1889. detaljno progovorio jedan svećenik.

U pismu biskupu mostarsko-duvanjskom, stanoviti don Franjo Dobretić zatražio je hitnu akciju protiv modernih opačina poput psovki, nedolaženja na misu i koketiranja, a kao onu đavlu najmiliju istaknuo je upravo gonjanje. Detaljno je opisavši, ostavio je vrijedan etnološki zapis: “Momak curu najnepoštenije stojećke, sjedećke ili ležećke drpulja, na svakom mjestu, prid svakom vrstom čeljadi.

“To kod njih niti je grešno niti sramotno, već momku i divojki kano potrebito.” Ako bi, tokom gonjanja i liganja, mladež izgubila kontrolu u smislu da je “dvoje leglo, a troje ustalo”, djevojka je mogla birati oca djetetu, budući da se gonjala i/ili ligala s više mladića.

Nekad bilo, sad se spominjalo…


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *