Main Menu

Kako pravilno održavati kožnu odjeću i stvari

Svako malo se kožni komadi vraćaju na top-liste, pa se pitanje kako se brinuti o kožnoj odjeći i stvarima svako malo ponavlja. Podsjetimo kako je to jednostavno, jer bitno je čuvati je kako bi ona s vremenom ostala što ljepša i čitava, bez pukotina i oštećenja, piše 24sata.hr

Kiša joj ne paše
Nije dobro da se smoči u potpunosti, treba je obrisati nakon kiše ili prije slaganja u ormar. S vremenom može promijeniti teksturu na loše, stoga joj vlaga ne odgovara.

Podstavljene vješalice
Kožnu odjeću čuvajte na podstavljenim vješalicama, a kad ih spremate, izbjegavajte plastične vrećice jer one ne „dišu“. Bolje su one pamučne, od prirodnog materijala.

Držite svoju kožnu odjeću dalje od toplote
Toplota može biti štetna za kožu jer može uzrokovati gubitak vlage. Nikada ne ostavljajte svoju kožnu odjeću u blizini grijača ili drugih uređaja koji emitiraju toplinu, poput radijatora i slično.

Čistite je redovno
Čišćenje je važno za produženje njenog vijeka trajanja. Idealno je pritom koristiti usluge čišćenja profesionalnih hemijskih čistionica kako biste osigurali zaštitu kožne odjeće tokom pranja.

Koristite kreme za kožu
Možete je njegovati kremama koje će joj vratiti hidrataciju, jer prava životinjska koža također se s vremenom isušuje.

Nemojte je presavijati
Ako ostane presavijena duže vrijeme, može se zgužvati i oštetiti. Najbolja metoda održavanja je da je objesite.

Ne uklanjajte mrlje sami
Ako imate mrlju, nemojte je pokušavati ukloniti samostalno. Na kraju možete oštetiti kožu, pogotovo ako niste profesionalac. Najbolji način da osigurate da vaša kožna odjeća bude u savršenom stanju je da s njome postupate posebno pažljivo. Uvijek pazite na oznaku proizvođača: možda postoje neke upute i opće smjernice koje će vam pomoći da je održite u dobrom stanju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *