Main Menu

Kako umjetna inteligencija utječe na sport: Jeste li spremni za poluautomatski ofsajd

Umjetna inteligencija je svoj put pronašla u sve sfere naše svakodnevice, a od nje nije uspio pobjeći ni sport. Bilo da se radi o aktivnosti pojedinca kojem to popunjava dan ili najvišem profesionalnom nivou, svi su se našli pod njenim utjecajem.

Uvođenje umjetne inteligencije u sportski svijet predstavlja svojevrsnu revoluciju koja donosi brojne prednosti. Međutim, pozitivni aspekti nisu jedini i potrebno je biti svjestan izazova s kojim se suočava.

Inovativna tehnologija omogućuje praćenje, analizu i optimizaciju sportskih performansi na nivo koji je dosad bio nezamisliv.

Smanjenje pogreški
U svijetu sporta generalno svako uvođenje noviteta gleda se prvenstveno sa strane pozitivnih benefita.

Među prvim stvarima zasigurno se izdvaja unapređenje performansi kao jedna od najvažnijih prednosti umjetne inteligencije. Sposobnost programa da prati i analizira sportske performanse u stvarnom vremenu dodatno olakšava posao pojedincu.

Senzori i nosivi uređaji omogućuju sportistima i trenerima praćenje vitalnih znakova, brzine i snage, što omogućuje detaljno razumijevanje njihovog nastupa, te pomaže pri identificiranju područja koje bi se trebalo poboljšati.

Uporedo s tim, umjetna inteligencija omogućuje trenerima kreiranje individualnih trening programa za svakog sportistu. Analiziranjem prikupljenih podataka, treneri se prilagođavaju specifičnim potrebama i sposobnostima, te do dovodi do veće učinkovitosti i smanjenja rizika od povreda.

Upravo je sprečavanje povreda jedan od glavnih ciljeva integriranja umjetne inteligencije u svakodnevni život sportista. Naime, svaka povreda usporava napredak i smanjuje mogućnost rada uopće, a ukoliko ste profesionalac, cilj vam je za vrijeme karijere provesti što više vremena u treningu i na terenu.

Također, uvođenjem pametnih tehnologija može se doprinijeti i smanjenju ljudskih grešaka. Iako je razlog nejasan, u današnjici smo svjedoci sve većeg broja pogrešaka na najvišem nivou, a najčešći krivac za to su upravo ljudi.

Najpriznatiji sistem VAR (Video Assistant Referee) koristi se u velikom broju sportova (pod drugačijim imenima) kao pomoćnik sudijama. Međutim, tu je još uvijek moguće zateći ljudske pogreške, stoga se u svijetu fudbala okreću ka novom, poboljšanom modelu.

Poluautomatski ofsajd je prva od mnogo ideja koje će zaživjeti u skorijoj budućnosti, a radi se o sistemu u kojem umjetna inteligencija, uz pomoć mnogobrojnih kamera postavljenih na stadionu, bilježi apsolutno svaki trenutak utakmice, te u slučaju ofsajda odmah izbacuje poruku sudijama da je riječ o kršenju tog pravila.

Novi izazovi
S druge strane, uvođenjem umjetne inteligencije postoje i izazovi s kojima se moraju korisnici suočiti i tako shvatiti da li je to pravi put za njih.

Sama implementacija i održavanje može biti skupo, posebno za pojedinca ili manje sportske organizacije. Finansijski teret može spriječiti manje popularne sportove u iskorištavanju.

Postavlja se i pitanje same sigurnosti podataka, te zaštite privatnosti. Uz veliku količinu podataka koji se prikupljaju svake sekunde, ključno je osigurati da se podaci čuvaju na siguran način i da se koriste isključivo u sportske svrhe, a nikako da se zloupotrebljavaju.

Možda i najveći problem predstavlja potencijalna ovisnost o korištenju te pametne tehnologije. Ljudi se dokazano kroz mnoštvo primjera vrlo lako naviknu na korištenje nečega, te im to na kraju oduzme osnovne sposobnosti. Tako nije nerealno reći da se u slučaju pretjeranog korištenja umjetne inteligencije za rješavanje problema otupi u trenucima kada se treba donijeti bitna odluka ili prilagoditi nepredvidivoj situaciji bez tehnološke potpore.

Na kraju
se sve svodi na to da li brojne prednosti koje poboljšavaju sportske učinke, zdravlje sportista i iskustvo gledalaca prevazilazi potencijalne izazove koji bi mogli napraviti više štete, ukoliko do njih i dođe.

(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *