Main Menu

Moć prirode

Južno od Islanda nalazi se otok Hejmej. Poznat kao najveći otok arhipelaga Vestman, naseljen je velikim brojem lisica, ima jedan aktivan vulkan, ali i “egzotičnu” životinju koja se na njemu može vidjeti. Ustvari, to nije prava životinja, već samo stijena u obliku slona. Ali u pitanju je toliko dobra imitacija, da, ukoliko se dobro ne zagledate u sive neravne površine stijene, gotovo i da nećete primijetiti razliku.

Vulkanski otok
Otok Hejmej je i danas naseljen, iako je dio njegovih oko 4.000 stanovnika imao priliku da 1973. godine iskusi kako izgleda naći se u neposrednoj blizini aktivnog vulkana. Iskustvo je bilo takvo da se otok nikada u potpunosti nije oporavio od ove razorne prirodne katastrofe, piše National Geographic.

Ali, ono što danas privlači brojne znatiželjnike da obiđu ovaj udaljeni dio svijeta, jeste neobična skulptura izvajana silama prirode, koja je, prema lokalnim legendama, nastala kada je jedan slon stao da se odmori na ivici vode i tu zaspao. Kako je sunce bilo previše jako, on se sasušio i pretvorio u kamen i od tada visoko stoji i čuva obale Hejmeja.

Koliko nevjerovatno realistično stijena u obliku slona izgleda, najbolje govore tvrdnje da je ovo ipak djelo ljudskih ruku.

Provedena istraživanja
Međutim, sva provedena istraživanja do sada su ukazivala samo na jedno: obrisi slona nisu nastali utjecajem ljudi, već prirode i negostoljubivih prirodnih uvjeta koji vladaju ovim prostranstvima.

Jedna od najpopularnijih teorija jeste da je nastala erupcijom Eldfela, čija aktivnost je bilježena mnogo puta u prošlosti. Neke od njih su bile toliko razorne, da je čak i obala otoka vremenom bezbroj puta mijenjala svoj izgled. Tačnije, ovakva bazaltna stijena je, prema mišljenju naučnika, mogla da nastane jedino usljed brzog hlađenja lave nakon velike erupcije.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *