Main Menu

Kako unošenje pola supene kašike maslinovog ulja dnevno utječe na vaše zdravlje

Bilo da popijete pola kašike, sipate ga na sladoled ili čak u kafu, zdravstveni stručnjaci se obično slažu – ne postoji pogrešan način da unesete maslinovo ulje u svoj organizam, a studije navode da je tek nešto više od pola supene kašike dovoljno da primijetite promjenu.
Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti – mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih spojeva koje nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja sugeriraju da će oni koji se odluče na promjenu u prehrani također uživati ​​u dugoj listi zdravstvenih beneficija.

Jedna od najčešće spominjanih prednosti maslinovog ulja je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbira više vode.

Studije su također pokazale da dodavanje više maslinovog ulja vašoj ishrani može smanjiti rizik od umiranja od demencije – sedmog vodećeg uzroka smrti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji .

“Neki antioksidansi u maslinovom ulju mogu proći krvno-moždanu barijeru, potencijalno imaju direktan učinak na mozak”, rekla je dr. Anne-Julie Tessier sa Harvarda, “Također je moguće da maslinovo ulje ima indirektan učinak na zdravlje mozga tako što ima koristi za zdravlje srca i krvnih žila”.

Maslinovo ulje je također glavni element mediteranske prehrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca – i rizik od smrti iz bilo kojeg uzroka .

Druge studije su pokazale da unošenje više od pola supene kašike ulja dnevno može smanjiti rizik od umiranja od raka, neurodegenerativnih bolesti i respiratornih bolesti .

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dvije kašike maslinovog ulja rano ujutro na prazan želudac. To omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomoglo probavi, izbacivanju otpada i reguliranju crijevne mikrobiote tijekom dana.

Stručnjaci predlažu da se koristi ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako upili što više nutrijenata.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *