Main Menu

Lana Pudar: Zlatna patriotkinja

Sjajna, maestralna, zlatna, šampionka, rekorderka… Svi ovi epiteti prate sedamnaestogodišnju Lanu Pudar. I malo ih je.

Mostarka je zlatnim medaljama na Svjetskom juniorskom prvenstvu u disciplini 200 i 100 metara i delfin još jednom obradovala sve Bosance i Hercegovce. A onda srebrenom medaljom na istom takmičenju, samo u disciplini 50 metara delfin, ponovo izmamila osmijehe na lica svih, ali i ponos.

Vrh svijeta
Zahvaljujući Lani, Bosna i Hercegovina je na vrhu svijeta.

Kad se držiš one: „U se i u svoje kljuse“, dobiješ odlične rezultate. Jer Lana, osim roditelja, trenera i Kluba „Orka“, kojem pripada, nije imala institucionalnu podršku. Ni kantona, ni Federacije, ni države.

U svom gradu nema ni bazen u kojem može trenirati, što će se, nadamo se, uskoro promijeniti. Iako je do te promjene već trebalo doći, s obzirom na to koliko dugo oni na vlasti najavljuju konačnu gradnju olimpijskog bazena.

I bez osnovnih uvjeta za bavljenje sportom koji voli, za koji živi i diše, Pudar nije odustala. Povrh svega, odlučila je ostati u svojoj domovini, svojoj Bosni i Hercegovini, zakržljaloj, ali najdražoj, i svima koji se decenijama busaju u prsa kako državu stavljaju ispred svega dokazati šta znači biti i kako izgleda pravi patriota.

Mala sirena
A ima tek 17 godina.

Nju je otac Velibor s pet godina doveo na bazen kako bi je naučio plivati. Izgleda da je već tada znala šta će postati. Zavoljela vodu, postala mala sirena, a onda i idol nacije.

Hvala ti, Lana. Hvala što nisi odustala, što si kroz svoje sitne, ali moćne prste progledala na sva kamenja spoticanja.

Jedna si od najboljih ambasadorica BiH. Od uspješnosti, kvaliteta, upornosti, vrijednosti, skromnosti, ljepote, mladosti, tvrdoglavosti… Bosna i Hercegovina je u tebi. One sekunde dok plivaš u svoj svojoj magičnosti, mi ostali ne dišemo. Čekamo, gledamo, zaboravimo udahnuti ili izdahnuti, i onda od sreće galamimo.

Vlasnica rekorda
Lana Pudar je rođena 19. januara 2006. Osvojila je zlato u utrci na 200 metara delfin i brozanu medalju na 100 metara delfin na Evropskom prvenstvu 2022. godine, bronzanu medalju na 200 metara delfin za žene na FINA Svjetskom prvenstvu u plivanju 2021., a nastupila je na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. Državna je rekorderka u svih šest disciplina delfin i rekorderka Mediteranskih igara u disciplini 100 metara delfin.

Ostvarenja Lane
SENIORSKA OSTVARENJA:

Evropska prvakinja na 200m delfin

Bronzana na Evropskom prvenstvu na 100m delfin

Bronzana na Svjetskom prvenstvu u 25. metarskim bazenima

JUNIORSKA OSTVARENJA:

Prvakinja svijeta na 100 i 200 metara delfin

Viceprvakinja svijeta na 50 metara delfin

Dvostruka prvakinja Evrope na 200m delfin

Dvostruka prvakinja na 100m delfin

Dvostruka prvakinja na 50 m delfin

Viceprvakinja Evrope na 50, 100 i 200 metara delfin

Lana je kćerka Velibora Pudara, nekadašnjeg nogometnog golmana.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *