Main Menu

Prije četvrt stoljeća u jednoj garaži nastao je Google

Osnivači Googla Larry Page i Sergey Brin upoznali su se na Univerzitetu Stanford, gdje su zajedno bili na poslijediplomskom studiju.

Na tom su univerzitetu izradili pretraživač BackRub. Kad se pokazala uspješnom, zaključili su da joj trebaju dati novo ime. Odlučili su se za Google – ime dobiveno od riječi gogool, koja označava broj 10 na stotu potenciju.

Još prije nego što su osnovali kompaniju, Andy Bechtolsheim, saosnivač kompanije Sun (nazvane prema kratici za Stanford University Network), dao im je ček na 100.000 dolara za novu kompaniju.

Organizirali su ured u jednoj garaži u Silicijskoj dolini, južno od San Francisca i nedaleko od Univerziteta Stanford.

Dana 4. septembra 1998. godine podnijeli su zahtjev za osnivanje svoje kompanije nazvane Google u saveznoj državi Kalifornija.

Prvi im je zaposlenik bio Craig Silverstein, kolega s poslijediplomskog studija na Stanfordu. S postupnim rastom, Google će se kasnije preseliti u Palo Alto, a zatim u Mountain View, gdje mu je i danas sjedište.

Svi nabrojani gradovi nalaze se u Silicijskoj dolini i u blizini univerziteta Stanford.

Nakon četvrt stoljeća postojanja, Google je jedan od najpoznatijih savremenih pojmova uopće i jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *