Main Menu

Lovorov list natopljen maslinovim uljem, ono što ćete dobiti oduševit će vas

Znate li koliko moćan lijek dobijete kada lovorov list prelijete maslinovim uljem? Lovorov list je dobro poznat i omiljen začin, a dugo je imao posebno mjesto u našim kuhinjama.

No, malo ko zna da se lišće ovog mediteranskog zimzelenog stabla može koristiti u mnoge zdravstvene svrhe, ne samo za pripremu hrane.

Možete koristiti ovo lišće kako bi pripremili ljekovito ulje, koje posjeduje izvrsna zdravstvene svojstva. Donosimo nešto više o svojstvima ovog proizvoda, te načinu njegove primjene.

Potrebni sastojci:
30 grama listova lovora
250ml maslinovog ulja

Način pripreme:
Zgnječite lovorove listove i prelijte maslinovim uljem. Stavite smjesu u staklenu bocu, zatvorite je čvrsto i ostavite da stoji na tamnom i hladnom mjestu 14 dana.

Protresite sadržaj boce s vremena na vrijeme. Nakon dvije sedmice procijedite ulje kroz gazu i prebacite tekućinu u drugu posudu. Držite dobiveno lovorovo ulje u hladnoj sobi.

Lovorovo ulje kao pomagač protiv bolova:
Ako je potrebno, lagano zagrijte ulje na pari. Utrljajte ulje temeljito na zglobove. Osim u pomoći zglobova, lovorovo ulje se također koristi za migrene i bolesti uha. Ako imate jake glavobolje potrebno je umasirati ulje na sljepoočnice.

Lovorovo ulje može zamijeniti aspirin, jer je u mogućnosti smanjiti povećanu tjelesnu temperaturu. Ono također pomaže u uklanjanju bolova u želucu i crijevima, normalizira funkciju jetre i bubrega i poboljšava apetit. Također lovorovo ulje je super za preventivne mjere.

Ono ima sposobnost da poveća otpornost na infekcije, odnosno efikasno je kada je u pitanju jačanje imuniteta. Možete koristiti lovorovo ulje kako bi pripremili losion za rješavanje problema s kožom na licu. Ovaj losion je vrlo učinkovit u borbi protiv akni i mitesera.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *