Main Menu

Microsoft uvodi novu promjenu

Mnogi koji se oslanjaju na Microsoft za svoj računar, trenutno moraju biti oprezni i pogledati koju verziju softvera koriste, jer kompanija više ne želi podržavati nekoliko varijanti Windowsa i pružati im besplatna ažuriranja.

Budući da su hakerski napadi putem e-maila i drugih računalnih programa trenutno ponovno u opticaju, vlasnici Windows računala trebali bi brzo djelovati. Prema saopćenju Microsofta, besplatna ažuriranja od 10. januara više nisu dostupna za starije sisteme Windowsa.

Plaćena ponuda
Kupci sada imaju dvije (plaćene) opcije, prenosi Fenix Magazin.

Nakon prestanka podrške za Windows 7, 2020., sada je pogođen i Windows 8.1. Ako i dalje želite nastaviti koristiti jedan od sistema, morate koristiti plaćenu ponudu Microsofta. Inside Digital je objavio da firma više ne nudi podršku, ali ažuriranja bi i dalje trebala biti dostupna uz naknadu.

Dobivanje najnovijih ažuriranja posebno je važno kako biste se zaštitili od hakerskih napada kriminalaca. Ažuriranja također pomažu osigurati da programi na računaru rade što je moguće bolje. Stoga nije preporučljivo zanemariti Microsoftovu akciju.

Novija verzija
To ističe i sam Microsoft. Na primjer, novija verzija sistema Windows potrebna je za korištenje radnih programa koji pripadaju sistemu Office i Microsoft 365.

Najpoznatije aplikacije uključuju Word, Excel, Teams i Powerpoint.

– Kako biste izbjegli probleme s pouzdanošću, preporučljivo je prijeći na noviju verziju sistema Windows – savjetuje Microsoft na svojoj internetskoj stranici.

Alternativno, prema Computerbildu, također bi trebalo biti moguće besplatno nadograditi sisteme Windows 7 i Windows 8 na prijenosnom računaru. Prema statistikama sigurnosne firme Eset, 47 miliona korisnika već vjeruje Windows 10 ili najnovijoj verziji, Windows 11. Međutim, prema podacima Computerbilda, gotovo je tri miliona osoba pogođeno obustavom podrške, prenosi Fenix Magazin.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *