Main Menu

Namirnice koje možete jesti navečer bez straha da ćete se udebljati

Šta biste trebali jesti prije spavanja kako biste se riješili osjećaja gladi, a da pritom ne nagomilate kilograme? Na osnovu istraživanja, najbolje je jesti male porcije grickalica bogatih nutrijentima i sa jednim makronutrijentom ako ste gladni nakon večere.
Ove planirane grickalice će vas također učiniti sitima preko noći i održavati stabilan nivo šećera u krvi, a među namirnicama koje možete jesti su:

Zobene pahuljice su jedna od najboljih namirnica za spavanje, jer su bogate vlaknima da isprazne rezervoar triptofana. Također su dobar izvor magnezijuma, minerala za koji se pokazalo da poboljšava efikasnost spavanja, vrijeme i početak spavanja kada se dodaju suplementima. Ipak, preskočite zaslađivanje šećerom.

Proteinski šejk sa niskim sadržajem masti i bez šećera. Prvo i najvažnije, proteini su važni za mršavljenje. U kombinaciji s anaerobnim vježbama protein dobiven iz mlijeka može pomoći u izgradnji i oporavku mišića.

Svježi sir sadrži 12 grama proteina po porciji od 1/2 šolje. Protein može produžiti sitost do jutarnjih sati, a dok triptofan koji sadrži može pomoći da se dobro naspavate.

Kivi je jedna od najboljih namirnica za jelo prije spavanja iz više razloga. Studija sugerira da kivi može poboljšati početak spavanja, trajanje i efikasnost kod odraslih osoba s poremećajima spavanja koje su sami prijavili. Drugo, kivi je također niskokaloričan, a pun je hranljivih materija, vlakana, folata, kalijuma i vitamina C, E i K.

Bademi mogu zadovoljiti noćnu žudnju grickalicama, istovremeno opskrbljuju vrijedne proteine ​​i bogati su magnezijumom, mineralom za koji se pokazalo da ublažava nesanicu. Bademi su također bogati melatoninom, hormonom koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.

Možete kreirati vlastite grickalice prije spavanja koristeći sljedeće smjernice:

Održite ukupan broj kalorija na oko 150 kcal

Vaša užina bi se uglavnom trebala sastojati od jednog makronutrijenta, po mogućnosti proteina

Uključite noćnu užinu u svoj dnevni broj kalorija.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *