Main Menu

Nedim Sladić objavio vremensku prognozu za narednih sedam dana

Kako su meteorolozi najavljivali, krenuo je topliji period ovog ljeta koji će, prema svemu sudeći, biti bez padavina narednih dana.

Tako je najavio i bh. meteorolog Nedim Sladić.

-Od danas krenuo je period bez padavina koji će potrajati najmanje sedam dana u Bosni, a vrlo vjerovatno još duže u Hercegovini, a što također vrijedi i za Jadran pa ko je birao drugu dekadu jula za odmor definitivno nije pogriješio. Snažan utjecaj termobaričkog grebena, osim što će povući vrelu zračnu masu sa prostora sjeverne Afrike, potisnut će i frontalne poremećaje sjevernije od naše zemlje uzrokujući pretežno sunčano vrijeme. Senzibilni površinski tokovi toplote postajat će sve jači i tlo će se ubrzano sušiti te zagrijavati zahvaljujući polju povišenijeg zračnog pritiska koje će osigurati stabilne vremenske prilike – rekao je Sladić.

Prema njegovoj najavi, temperature će biti sve više: oko 12. jula većinom od 34 do 38, na jugu i sjeveru zemlje lokalno i do 40 °C.

-I jutra i noći postaju sve toplija tako da će tropske noći (minimalna temperatura zraka >20,0 °C) biti prisutne u Hercegovini, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Svježina će se smanjivati i u centralnoj Bosni do sredine iduće sedmice. Uživajte u ljetu, ali isto tako pazite se jakog UV zračenja – napisao je Sladić na Facebooku.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *