Main Menu

Neočekivani razlozi zbog kojih možda imate višak kilograma

Debljanje u većini slučajeva ima prilično jednostavno objašnjenje – u organizam unosite previše kalorija iz hrane i pića, i smanjena vam je fizička aktivnost u odnosu na prethodni nivo, što rezultira kalorijskim suficitom i samim tim povećanjem tjelesne težine.

Za optimalnu tjelesnu težinu najvažnija je pravilna srazmjera unosa hrane i potrošnje energije, ali ako sve radimo kao inače, zdravo se hranimo i redovno treniramo, a kilogrami se i dalje nakupljaju, onda bi se razlog neobjašnjenog debljanja mogao skrivati negdje drugo.

Pojedini lijekovi

Različiti lijekovi koje koristite mogu uzrokovati nagli porast težine. Kontracepcijske pilule, steroidi, beta-blokatori ili lijekovi za migrenu mogu izazvati debljanje. Naime, djeluju tako da povećavaju apetit i usporavaju metabolizam, što je doslovno glavni razlog dobijanja kilograma bez da se prejedate ili činite bilo kakvu drugu grešku.

Ako primijetite da na vašu težinu utiče lijek koji uzimate, nutricionisti savjetuju da zatražite od ljekara da vam prepiše drugu vrstu lijeka bez takvih nuspojava, dakako, ako je to moguće.

Menopauza

Tokom menopauze kod gotovo svih žena dolazi do usporavanja metabolizma, depresivnije su, imaju lošiji san, a povećava se i njihov apetit. Hormon estrogen, koji služi i za održavanje optimalne tjelesne težine, polako nestaje pa se kilogrami počinju brže nakupljati, objašnjavaju ljekari. Ženama u menopauzi zato se preporučuje posebnu pažnju posvetiti zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Nedostatak vitamina ili minerala

Još jedan neočekivani uzrok dobivanja na težini mogao bi biti nedostatak vitamina ili minerala u organizmu. Naime, manjak vitamina D, magnezijuma i željeza može ugroziti imunitet i uticati na nivo energije, a samim time i na vaše aktivnosti.

Ako nemate energije za zdrav životni stil i vježbanje, suvišni kilogrami lakše će se nakupljati, a stručnjaci savjetuju da ako sumnjate u nedostatak vitamina ili minerala u organizmu, ne bi bilo loše provjeriti njihove nivoe u krvi.

Problemi sa spavanjem

Ne treba posebno naglašavati koliko je kvalitetan san važan i za psihičko i za fizičko zdravlje. Preporučenu količinu sna od osam sati tokom noći mnogi ne uspijevaju da zadovolje, a dugotrajni manjak sna dokazano ima niz štetnih posljedica na ljudsko zdravlje.

Mnoge studije došle su do rezultata koji pokazuju da manjak sna utiče na povećanje udjela tjelesne masti, povećan rizik od gojaznosti i na uspješnost mršavljenja, čak i ako kontrolišete unos kalorija.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *