Main Menu

Nije dobro da držite laptop u krilu

Ako laptop često držite u krilu, bilo bi dobro da se podsjetite da je loša cirkulacija zraka kriptonit svakog laptopa. Upravo takav način korištenja često dovodi do pregrijavanja.

Nije ga pametno ni držati na krevetu, dekama ili na jastuku, jer su u pitanju površine koje nisu dovoljno čvrste i ravne te koje znatno otežavaju ventilaciju. Stalak za laptop u tim situacijama bi bio sasvim dobra alternativa stolu.

Najvažnije je da nijedan od otvora zraka nije blokiran. Oni se obično nalaze na stražnjim i bočnim stranama samog uređaja, ali neki ih modeli imaju i na dnu. Stoga bi najbolje bilo da ih držite na podignutoj površini kako se ti otvori ne bi blokirali.

Za protok zraka i smanjenje šansi za pregrijavanje je također bitno jednom mjesečno očistiti laptop od prašine. To treba raditi na ispravan način tako da nikada ne pušete zrak u PC, nego da se prašina usisa. Ako niste sigurni u to što radite, bilo bi dobro to povjeriti servisu.

Bilo bi korisno i držati ga dalje od sunčeve svjetlosti i drugih izvora topline. Ako se izloženost ekstremno vrućim ili hladnim temperaturama svejedno dogodi, laptopu treba dati vremena da se vrati na sobnu temperaturu prije početka korištenja, prenosi Geek.

Čak i ako brižno pazite na sve navedeno, do problema može doći ako ste nemarni s kablovima za napajanje. Kabal ne bi trebao biti savijen bilo na koji način te treba pripaziti da mu vrh nije oštećen.

Također, razmislite još jednom o držanju kabla na podu ako nerijetko za njega zapinjete dok hodate. Uz to što uređaj može pasti, vjerovatnija prijetnja je oštećenje utora za napajanje.

I AC adapter se može isto tako pregrijati pa je bitno da i on nema nikakvih zapreka dobrom cirkuliranju zraka.(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *