Main Menu

Ova hrana će vam pomoći da brže zaspite, ali i da imate kvalitetniji san

Patite li od nesanice? Da li ste se ikada zapitali doprinosli vašoj nesanici hrana koju jedete naročito u večernjim satima?
U večernjim satima preporučuje se lagan obrok posebno osobama koje pate od nesanice, jer mala količina hrane u tijelu može pomoći da zaspite i spriječite bilo kakve smetnje vezane za glad.

Međutim, postoji i hrana koja će pozitivno utjecati na vaš san, stoga biste je trebali konzumirati prije spavanja.

Biljni čajevi

Zamjena jedne od dnevnih kafa biljnim čajem, poput kamilice, doprinosi poboljšanju kvaliteta sna. Čaj od kamilice smanjuje osjećaj anksioznosti, što dovodi do mirnijeg sna. Osim toga, sadrži antioksidanse za koje se kaže da smanjuju nesanicu.

Med

Dodavanje male količine meda u popodnevnu užinu ili večernji obrok pozitivno će uticati na san. Med sadrži glukozu koja može da snizi nivo oreksina u mozgu, neuropeptida koji reguliše budnost.

Orašasti plodovi

Preporučujemo da jedete orašaste plodove kao što su orasi i pistacije. Osim visokog sadržaja vitamina i minerala, ove namirnice su jedna od najbogatijih melatoninom. Zbog visokog nivoa melatonina, jedenje šake ovih orašastih plodova prije spavanja poboljšat će kvalitet vašeg sna.

Riba

Uključivanje ribe poput lososa ili tunjevine u večernje obroke je jednostavan način da povećate unos vitamina D. Nedostatak vitamina D povećava rizik od poremećaja spavanja i poteškoća sa spavanjem pa dok pokušavate provesti neko vrijeme vani na suncu, povećavate Količina hrane bogate vitaminom D pomaže u poboljšanju sna.





(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *