Main Menu

Ovako se čisti staklokeramička ploča

Staklokeramičke ploče za kuhanje izgledaju elegantno te svojom glatkoćom i jednostavnim, modernim dizajnom kuhinji daju dašak otmjenosti.

Jednostavno ih je i čistiti, a prednost je u tome što je cijela površina ravna. No, lako ih je moguće i oštetiti ako se ne čiste pravilno.

Brzo čišćenje
Staklokeramičku ploču najbolje je prebrisati najmanje jednom dnevno ili nakon svake upotrebe, kako se ostaci od pripremanja hrane ne bi nakupljali.

Evo kako na najbrži i najučinkovitiji način očistiti staklokeramiku od zagorjele prljavštine i masnoća.

Trebat će vam:
krpa od mikrofibre
destilirani bijeli ocat
voda
bočica s raspršivačem
Postupak:
Pričekajte da se ploča potpuno ohladi. Staklokeramičku ploču nikada nemojte čistiti dok je još topla jer je možete oštetiti. Ploča mora biti hladna na dodir, no nemojte opet ni predugo čekati jer ako se ostaci od kuhanja ostave nekoliko dana, puno ih je teže ukloniti.

Pripremite otopinu za čišćenje. Alkoholni ocat najbolji je izbor za čišćenje staklokeramike bez ikakvih oštećenja. Mješavinom destiliranog bijelog octa i vode napunite bočicu s raspršivačem i možete početi čistiti.

Otopinom obilno poprskajte površinu ploče štednjaka. Krpom od mikrofibre (spužvice za ribanje i abrazivna sredstva mogu zagrebati staklo i trajno ga oštetiti) temeljito prebrišite ploču i ona će biti besprijekorno čista.

Čišćenje

Kako dubinski očistiti staklokeramičku ploču za kuhanje
Ako duže vrijeme niste čistili vašu staklokeramičku ploču, vjerojatno će biti potrebno temeljnije čišćenje. No, to je gotovo jednako lako kao i brzinsko čišćenje.

Trebat će vam:
veliki peškir ili nekoliko kuhinjskih krpa
soda bikarbona
neabrazivna spužvica za čišćenje
dvije krpe od mikrofibre
destilirani bijeli ocat
voda
bočica s raspršivačem

Postupak:
Kada je ploča potpuno hladna, pospite cijelu površinu soda bikarbonom; malo više je stavite na dijelove sa skorenim ostacima i mrljama.

Peškir ili kuhinjske krpe namočite u vrućoj vodi, iscijedite ih tako da ostane malo vode te ih stavite preko ploče tako da pokrijete cijelu površinu na kojoj je soda bikarbona. Ostavite tako 15 minuta (kombinacija vlage i topline pomoći će sodi bikarboni da temeljito razgradi nečistoće).

Nakon 15 minuta maknite rpeškir i počnite nježno ribati površinu neabrazivnom spužvicom za čišćenje (u trgovinama se mogu kupiti spužve namijenjene pranju staklokeramičke ploče). Posebnu pažnju obratite na najprljavije dijelove.

Poprskajte ploču otopinom octa pa prebrišite površinu krpom od mikrofibre. Drugom suhom krpom od mikrofibre kružnim pokretima, kako ne bi ostali tragovi, prebrišite površinu dok ne bude potpuno suha i sjajna.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *