Main Menu

Ovih šest stvari nikako ne biste trebali usisavati ako ne želite uništiti svoj usisivač

Postoji nekoliko stvari koje nikada ne biste smjeli usisavati ili riskirate skupu štetu na svom uređaju.

Potrošački portal Which? na svom je TikTok profilu podijelio je “šest stvari koje nikada ne biste trebali usisavati ako ne želite uništiti svoj usisivač”, a mnogi su oduševljeni njihovim savjetima.

U nedavnom videu jedan od stručnjaka, David McClelland, objasnio je da nikada ne biste trebali usisavati pepeo, piljevinu i pijesak, uprkos tome što ih je naporno čistiti ručno jer ulaze u najmanje pukotine. Objasnio je: “Njihove su čestice ponekad toliko male da mogu začepiti filter vašeg usisivača, što može uzrokovati kvar”.

On preporučuje da umjesto toga pometete, ali kako biste izbjegli da vam prašina u zraku iritira pluća, najbolje je prvo nježno navlažiti područje. Zatim, izbjegavajte blato i zemlju jer bi ih težina vašeg usisivača mogla gurnuti duboko u u vaš tepih, uzrokujući mrlje ili potpuno začepiti vaš uređaj. Umjesto toga, ponovno uzmite metlu i pometite.

Možda ćete automatski posegnuti za svojim usisivačem ako razbijete čašu kako biste bili sigurni da ćete maknuti sve do zadnje krhotine, ali to nije nužno pametna ideja. David je upozorio: “Komadi stakla mogu se zaglaviti u crijevu i motoru vašeg usisavača i mogu potrgati vrećicu”.

Umjesto toga, upotrijebite svoju metu kako biste bili sigurni da ste maknuli sve do posljednjeg komadića s poda – možete upotrijebiti vlažnu kuhinjsku krpu da biste bili sigurni.

Sve što je mokro moglo bi blokirati cijevi i filtere usisivača – pa čak i uzrokovati ružnu plijesan. David je dodao: “Osim toga, voda i struja nisu dobra kombinacija”. Umjesto toga, samo koristite krpu.

Mali predmeti poput pribadača ili spajalica mogu zapeti u glavi četke – “pa čak i potrgati unutarnje crijevo vašeg usisivača”, upozorava David. Umjesto toga, trebali biste ih pokupiti ručno.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *