Main Menu

Ovo su uzroci noćnog znojenja

Znojenje noću je individualno i svako mora poći od sebe pa prvo razmislite o osnovnim faktorima koliko ste trenutno pod stresom, je li vam u sobi prevruće i kakav madrac imate.

Madrac
Najčešći razlog što vas madrac previše grije je loš materijal, odnosno takozvane poliuretanske pjene zatvorenih stanica. Takva je pjena mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati, kažu stručnjaci. Trebali biste kupiti madrac koji koristi prirodni lateks umjesto poliuretanske pjene, jer prirodni lateks nije osjetljiv na temperaturu i trajniji je.

Temperatura tijela
Pregrijana soba i preteške deke najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja. Zbog toga je potrebna udobna, prozračna pidžama i izbjegavanje više od jedne tanje deke ili prekrivača, posebno tokom toplijih mjeseci.

Temperatura sobe
Gašenje grijanja jedan je od načina da poboljšate spavanje, jer pretoplo okruženje utječe na znojenje i poremećaje spavanja, kažu stručnjaci te preporučuju da temperatura u sobi ne bude viša od 19 stepeni.

Prehlada ili viroza
Znojenje noću može biti zbog groznice ako se tijelo bori s bolesti. Prehlada ili gripa te druge infekcije i virusi, posebno oni s kojima ide i povišena temperatura, mogu uzrokovati noćno znojenje.

Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja
U rijetkim slučajevima znojenje noću može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg, a popis mogućih uzroka je dugačak. Noćna znojenja povezuju se s anksioznim i autoimunim poremećajima bolesti štitnjače, srčanim stanjima, poremećajima živčanih i/ili koštanih srži, karcinomom itd.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *