Main Menu

Raštika je jedna od 10 najzdravijih namirnica u svijetu

Sve je veća potražnja za ovom biljkom, i sve više je prisutna i u modernoj prehrani, pa joj i cijena raste, a posljednih godina upravo zbog toga gubi i epitet hercegovačkog sirotinjskog jela

Raštika, povrće koje se tradicionalno uzgaja u Hercegovini. Nekada se zvala hrana za sirotinju, a danas se smatra najzdravijom i najskupljom namirnicom zbog njenih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava.

I, u Hercegovini, tačnije u Grudama, žele podići svijest o raštici kao takvoj, a ondje je već postala brend, zbog jedinstvene manifestacije Raštikijade, koja se prije nekoliko dana održala, 11. godinu za redom.

Raštika se od davnina uzgaja po hercegovačkim selima. Jedina je povrtna biljka koja je mogla podnijeti i visoke i niske temeprature i bila dostupna tokom cijele godine. Othranila je brojne hercegovačke porodice.

Smatrala se sirotinjskom hranom. Međutim, posljednih godina njena popularnost stalno raste.

“U zadnje vrijeme se ispostavilo da je jedna od 10 najzdravijih namirnica u svijetu, da je idealna za mršavljenje, da je bogata kalcijem, raznim mineralima, vlaknima i svim potrebnim za zdrav život”, ističe Toni Marić, vlasnik Agroturizma “Marića gaj” Ružići, Grude.

Od sladoleda do kamenica s raštikom
New York Times je raštiku svrstao među najzdravije i najskuplje namirnice zbog njenih nutritivnih i ljekovitih svojstava. I u Hercegovini, u Marića gaju kod Gruda, žele podići svijest o raštici kao takvoj.

Raštika je u Marića gaju kod Gruda, već postala brend. Naime, ovdje se u čast raštike već godinama održava “Raštikijada”. Takmičenje u pripremi jela od raštike pokrenuo je Toni Marić, koji je velikim dijelom zaslužan za vraćanje ove biljke na jelovnike, ne samo na tradicionalan, nego i inovativan način.

Tako su se mogla kušati različita jela, od sladoleda do kamenica s raštikom.

“Ima puno tajni i puno priprema, ali mislim da od ove bombe nema jače što se tiče nutritivne vrijednosti, a mislim da će i sva čula uživati, spoj mediterana i kamena”, smatra Antun Kljenak, sudionik „Raštikijade“ iz Zagreba.

“Pripremamo tradicionalnu raštiku, hercegovačku, i uvijek imamo neko inovativno jelo. Pokušavamo sami sebe da nadmašimo, pošto smo do sada imali čiz kejk sa raštikom, knedle slatke s raštikom, ove godine smo odlučili da pravimo sladoled”, govori Branko Ćužić, sudionik „Raštikijade“ iz Čitluka.

“Kroz ovu manifestaciju dolazimo do zanimljivih recepata s raštikom, mogu se raditi kolači, napitci, jela, može se sušiti pa upotrebljavati za razne čajave, čak i dodatke hrani”, dodaje Marić.

Sve više je prisutna i u modernoj prehrani
Raštika je danas sve češće i u preporukama nutricionista i sve više se koristi u prehrani.

“Sve se može zaboraviti, samo se ne smije zaboraviti posaditi raštika. Moja mama je jos živa i zdrava i ona se najviše time bavi, posadi raštiku svake godine. Kuhamo je barem jednom sedmično”, kaže Josipa Pančić, sudionica „Raštikijade“ iz Gruda.

Sve je veća potražnja za ovom biljkom, i sve više je prisutna i u modernoj prehrani, pa joj i cijena raste, a posljednih godina upravo zbog toga gubi i epitet hercegovačkog sirotinjskog jela.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *