Main Menu

Slovenija zvanično priznala Palestinu

Državni zbor, odnosno Narodna skuopština Slovenije je sa 52 glasa “za” podržao odluku o priznavanju nezavisnosti i suvereniteta Države Palestine.

– Današnje priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države šalje nadu palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi – rekao je premijer Slovenije Robert Golob, objavila je Vlada na platformi X.

Opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) je neposredno prije početka sjednice povukla prijedlog za konsultativni referendum o priznanju Palestine, koju je podnijela u ponedjeljak. Na sjednici je stranka podnijela novi prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a njeni poslanici su napustili sjednicu.

Zbog novog prijedloga prekinuta je sjednica Državnog zbora i sazvana sjednica skupštinskog odbora za vanjsku politiku o prijedlogu SDS-a za raspisivanje konsultativnog referenduma. Uslijedila je vanredna sjednica Državnog zbora na kojoj su sva 52 prisutna poslanika odbacila prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, objavili su slovenački mediji.

Prema slovenačkom zakonu, samo Državni zbor ima ovlaštenje da prizna nezavisnost država.

Vlada Slovenije je na sjednici 30. maja usvojila odluku da Državnom zboru predloži priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države, nakon čega je simbolično istaknuta palestinska zastava.

Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Inače, Slovenija je 144. država koja je priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu zemlju.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *