Main Menu

Šta se dogodi u organizmu kada svaki dan jedete crnu čokoladu

Dijetetičari Kortni D’Anđelo i Trista Best otkrili su šta se dešava u tijelu ako redovno jedemo čokoladu. Naravno, ona s visokom količinom kakaa u sebi je mnogo zdravija i donosi brojne benefite našem organizmu, što nije slučaj i s onima koje su pune šećera.

Naime, kakao je izvor hranljivih materija i u svom prirodnom obliku je pun antioksidanasa. Iz tog razloga, preporučljivo je uzimati crnu čokoladu.

Srce će biti zdravije
Utvrđeno je da crna čokolada pomaže u poboljšanju zdravlja srca zbog svojih moćnih antioksidantnih flavonoida.

– Tamna čokolada sadrži antioksidante koji mogu povećati cirkulaciju krvi u srcu, smanjiti rizik od zgrušavanja, a čak se pokazalo i da snižava krvni pritisak. Dakle, zdrava konzumacija čokolade može da smanji rizik od moždanog udara i srčanih bolesti – objašnjava D’Anđelo.

Smanjuje stres
Naravno da čokolada poboljšava raspoloženje, a samim tim smanjuje i stres.

– Ako bolje razmislite, jedenje čokolade skoro uvijek poboljšava vaše raspoloženje, a studije su pokazale da su ljudi koji su jeli čokoladu prijavili da osjećaju da su manje pod stresom – kaže D’Anđelo.

Međutim, važno je biti svjestan ne samo količine čokolade koju jedete već i njenog kvaliteta.

Ne unosite prazne kalorije
Dok mliječne i bijele čokolade, koje su dosta obrađene, imaju mnogo šećera u sebi, crna je izvor hranljivih materija. Preporučljivo je da ima što viši procent kakaa u sebi.

– Određene vrste čokolade mogu biti izvor praznih kalorija, što znači da vaše tijelo prvenstveno dobiva kalorije i vrlo malo vitamina, minerala ili fitonutrijenata. Tako može doći do naglog pada nivoa šećera u krvi, što dovodi i do neizbježne promjene raspoloženja, povećanja gladi, a onda i do gojaznosti – objašnjava Best.

Smanjuje se želja za voćem
Neka istraživanja također pokazuju da, kada jedete prerađeni ili dodani šećer, veća je vjerovatnoća da ćete steći naviku da žudite za još više šećera. I tada ćemo češće posezati za više čokolade ili slatkiša umjesto prirodnih šećera.

Voće može biti odličan način da dobijete prirodne šećere i ugljikohidrate koji su vam potrebni, ali ako jedete čokoladu svaki dan, to može promijeniti vašu želju za šećerom i prirodnom slatkoćom.

– Kada redovno jedete dodani šećer, možete početi da gubite okus za pravu slatkoću, poput voća – dodaje Best.

Unos magnezija
Što je čokolada tamnija, to je veća njena nutritivna vrijednost i više magnezija sadrži.

– Čokolada sadrži magnezij, koji ima mnoge prednosti i koji je mineral koji se prirodno nalazi u zemlji, kao i u ljudskom tijelu. Neophodan je za život jer se nalazi u svakoj ćeliji tijela i važan je za obavljanje mnogih tjelesnih funkcija. Ovaj mineral je također važan za zdravlje mozga, a djeluje i na krvne sudove – zaključuje Best.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *