Main Menu

Ukrašavate jela peršunom? Postoji dobar razlog zašto se stavlja na vrh jela

Većina ljudi ostavi peršun na tanjiru jer to smatraju isključivo dekoracijom, ali bolja ideja je staviti ga u usta i polako žvakati. Osim što čisti nepce, peršun neutraliza neugodne mirise koji ostanu nakon aromatičnih jela.

Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima širom svijeta.

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.

Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru.

Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje okusa hrane, ali u tom slučaju najčešće se nasjecka pa posipa po jelu koje je već na tanjiru.

Zašto je peršun dobar za svjež dah?

U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što pojedete jela puna češnjaka ili luka. Osim peršuna, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin.

Još neke prednosti peršina:

djeluje kao antioksidans
pomaže da koža izgleda mlađe
pročišćava tijelo od toksina
otapa višak masnoća u tijelu
čisti bubrege
djeluje protuupalno
jača imunitet
prepun je vitamina C
sadrži mnoge minerale


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *