Main Menu

Zaboravljamo ga čistiti, a rasadnik je bakterija

Sigurno ste barem jednom naišli na neko istraživanje o najprljavijim mjestima u kući. Pomislili bismo da wc daska po ovom pitanju trijumfira pa je redovito čistimo. Osim na nju, kod generalke doma fokusiramo se na prozore, radne plohe, prašinu na policama, ne znajući da nas iz svakog ugla doma vrebaju još veći rasadnici bakterija na koje ne obraćamo pažnju.

Mikrobiolog i stručnjak za zarazne bolesti, dr. Charles Gerba, otkrio je da sadrže računala sadrže do 400 puta više mikrobnih bakterija nego prosječne wc školjke i da su među najprljavijim predmetima u domu, ali i u uredu.

No, nisu samo tastature rizične po zdravlje, već i neki kućanski predmeti koje zaboravljamo čistiti, a utječu na cjelokupnu higijenu kuće. Mogli biste se poprilično iznenaditi da su među njima i oni za koje nikada ne biste pomislili da skupljaju prljavštinu.

Kanta za smeće
Ne možemo bez nje, koristimo je svakodnevno, ali je ne čistimo koliko bismo trebali. Prema nekim istraživanjima, na kanti za smeće može se pronaći više od 400 štetnih bakterija po kvadratnom centimetru, što je itekako zabrinjavajuće. Koliko god da je vaša kuhinja čista, prljavi koš može privući mrave, žohare, miševe, razne bube i još bakterija, a nemarom riskirate da se zarazite i vi, vaši ukućani i kućni ljubimci. Pritom treba imati na pameti da su bakterije među najbrže rastućim organizmima na svijetu – množe se svakih četiri do dvadeset minuta! Ipak, mogu se držati pod kontrolom redovitim čišćenjem barem jednom u dva tjedna. Ovo se također odnosi na kante za miješani komunalni otpad, biootpad, plastiku i papir koje bi trebalo čistiti barem jednom mjesečno, a za velikih vrućina i češće.

Filter od nape
Svakodnevno kuhanje neminovno uključuje često špricanje i isparavanje iz lonaca, kako hrane, tako vrućeg zraka pomiješanog s masnoćom. Sve te čestice love se na kuhinjsku napu na kojoj nakon nekog vremena, ako se redovito ne čisti, nastaje masni sloj. On najviše zahvaća filter kojeg lako možemo zamijeniti ako je napravljen od potrošnog materijal kao gaza, a nešto teže ako je ugljeni. No, ono što se još teže uklanja je masnoća s metalnih dijelova nape kao što je držač filtra i gornji dio uređaja. Umjesto da satima ribate masnoću s metalnom spužvicom, isprobajte specijaliziran proizvod u takvu svrhu poput Pero sredstva za odmašćivanje s lovorovom lužinom kojeg možete pronaći u dm-u. Nakon što je odmašćivač napravio svoje, napu prebrišite vlažnom krpom i uklonite eventualne ostatke masnoće i prljavštine.

Inače, Pero sredstvo za odmašćivanje dio je novog dm kataloga kojeg možete pronaći u prodavaonicama dm-a, u dm online shopu ili u aplikaciji ‘Moj dm‘. Katalog izlazi dva puta mjesečno i to prvog i šesnaestog u mjesecu. U njemu je moguće pronaći ne samo nove proizvode u ponudi već i razne druge pogodnosti koje su u mjesecu aktualne. U ovom katalogu fokus je na asortiman domaćinstva, odnosno na proizvode za čišćenje i pranje. Od 1. ožujka do 31. ožujka 2024. za kupnju proizvoda iz asortimana domaćinstva i pranje rublja te čišćenje u vrijednosti iznad 40 eura, kupac dobiva košaru za odlaganje gratis ako kupnju obavi u prodavaonici dm-a.

Okviri za slike
Fotografije kojima smo ovjekovječili najdraže trenutke uljepšavaju naš dom i daju mu osobnost. Zato ih trebamo smjestiti u lijepe okvire koji će naglasiti njihovu ljepotu. No, ono što često zaboravljamo jest to da su i okviri skupljači prašine pa ih je potrebno tu i tamo temeljito prebrisati. Peruška za uklanjanje prašine nije dovoljna jer čestice lete zrakom i mogu se brzo vratiti na sve predmete koje ste prebrisali. Kako se ovo ne bi dogodilo, okvire prebrišite kombinacijom tople vode i deterdženta za suđe, a stakla izglancajte sredstvom za pranje stakla poput Arf Antistatic.

Površina poda ispod tepiha
Redovito čišćenje podova ključno je ako želimo da naš dom odiše čistoćom i da spriječimo širenje vanjske prljavštine po svim prostorijama. Čak i ako temeljito čistimo tepihe, kada ste zadnji put zavirili ispod njih? Tamo se može skrivati pravi brlog nečistoće – od prašine, mrvica, zagubljenih kovanica i slično. Da biste temeljito očistili ovaj dio poda, pomaknite namještaj, zarolajte tepih i bacite se na posao. Pod prvo usišite pa, ovisno o materijalu, prebrišite sredstvom za pranje podova. U novom dm-ovom katalogu trenutno traje promocija 2+1 gratis na sve Pronto proizvode za čišćenje.

Veš mašina
Kako bi se osigurali da vam potraje što duže, perilicu posuđa je barem jednom mjesečno potrebno temeljito očistiti iznutra i izvana. Započnite s njezinom unutrašnjošću – uklonite donju košaru te po podnožju posipajte sodu bikarbonu, a u pretinac za sredstvo za pranje posuđa ulijte manju količinu običnog alkoholnog octa. Odaberite program s najvišom temperaturom i započnite pranje, ali pazite da u perilicu nema niti jednog komada posuđa. Nakon što pranje završi, perilicu operite izvana sredstvom za čišćenje kao što je Frosch univerzalno sredstvo za čišćenje s octom.

Aparat za kafu
Iako se kava u domaćinstvima nekada kuhala samo na „turski“ način, na štednjaku, uživanje u omiljenom napitku danas je puno lakše ako posjedujemo kvalitetan aparat za kavu. No, ako ste u posljednje vrijeme primijetili da kava više nema isti okus kao inače, to je znak za uzbunu. Vjerojatno nisu problem vaši okusni pupoljci, već aparat treba dobro očistiti od kamenca i naslaga kave. Zamagljena voda u spremniku također je očit znak da vašem aparatu treba generalka, kao i ako mu treba više vremena da pripremi kavu. Što možete učiniti? Aparat iznutra nikako ne čistite octom ili sodom bikarbonom jer možete oštetiti neke dijelove, već samo s posebnim sredstvima protiv kamenca. S druge strane, posudu za vodu možete očistiti kombinacijom tople vode i octa, kao i vanjski dio aparata.

Ukrasne jastučnice
S obzirom na to da svake večeri liježemo u krevet, logično je da posteljinu mijenjamo češće. Prema nekim istraživanjima, jastučnice, plahte i poplune trebali bismo mijenjati barem jednom u dva tjedna ako želimo izbjeći da nam alergeni, prašina i ostaci znoja i sebuma nepovoljno utječu na kožu i kvalitetu spavanja. Osim na onima na kojima spavate, prljavština i prašina kriju se i na ukrasnim jastucima u dnevnom boravku. Kako s njima najčešće dolazimo u kontakt u odjeći koju ne nosimo u krevetu, već po kući ili vani, rizik za prenošenje alergena i nečistoća na njih je veći. Rješenje je jednostavno – skinite sve ukrasne jastučnice i operite ih u perilici barem jednom u tri tjedna. Persil Expert Sensitive deterdžent za pranje rublja, koji možete pronaći u dm-u, učinkovit je u uklanjanju mrlja i iznimno nježan prema koži.

Daljinski upravljač
Jeste li znali da je daljinski upravljač rasadnik bakterija? Jedno istraživanje pokazalo je da ovi uređaji sadrže 290 jedinica koje stvaraju kolonije po centimetru kvadratnom. Za usporedbu, wc školjke su u istraživanju imale samo 12,4 jedinica centimetru kvadratnom. Ako ste se zbog ovih brojki naježili, to je samo podsjetnik da što prije očistite vaš daljinski upravljač. Kako? Potrebna vam je pamučna tkanina, sredstvo za čišćenje poput Sanytol višenamjenskog sredstva za dezinfekciju i čišćenje te čačkalica. Malo sredstva stavite na krpu i njome prebrišite daljinski, a dok se osuši, čačkalicom očistite prostor između gumba.

Kvake i prekidači za svjetlo

Prekidači za svjetlo emitiraju toplinu koja privlači bakterije. Tome doprinosi i činjenica što ih stalno dodirujemo, baš kao i kvake. Istraživanja su pokazala da se na ovim predmetima nalaze milijunske kolonije bakterija poput poznate Escherichije coli koja u našem organizmu može stvoriti pravi kaos ako se proguta. Stoga, prekidače i kvake barem jednom tjedno dezinficirajte alkoholom ili dezinfekcijskim sredstvima kako biste zaštitili sebe i svoje ukućane.

Držač četkica za zube

I zadnji, ali ne manje važan je držač četkica za zube. Pitate se što je u njemu kritično? Pa, izvadite četkice i pastu za zube pa provjerite. Na dnu držača skuplja se vlaga koja privlači prljavštinu i bakterije, a vanjski dio obično je prepun mrlja od kamenca. Kad perete kupaonicu, obavezno operite i držač nekim neagresivnim sredstvom za čišćenje. Jer, bolje spriječiti nego liječiti!
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *