Main Menu

Zašto toliko boli kada se posiječemo papirom

U našim prstima, kažu, nalaze se gusto zbijeni nervni završeci, što je zaslužno za jači osjećaj bola u slučaju povrede, čak i sitne poput one kada se posiječete na papir.

Također, ivica papira je nekako nazubljena tako da su posjekotine takve da im treba duže da zarastu – to možete vidjeti ako pogledate ivicu pod mikroskopom. A element iznenađenja u povredi može biti jedan od razloga zašto bol osjećamo jače nego kada se posiječemo nožem.

Psihološki element
– Postoji psihološki element iznenađenja jer se dešava tako brzo da nemate vremena da povučete ruku. Također, pošto ne očekujemo povredu od papira, to čini osjećaj bola još intenzivnijim. Dok radimo nožem, skloni smo da budemo oprezni, jer znamo da postoji opasnost, ali s papirom nije tako – rekla je dr. Hejli Goldbah, dermatolog iz Medicinskog centra UCLA Health.

Kako dodaje, to je nešto što se dešava uglavnom na prstima. Ljudi imaju nervne završetke po cijelom tijelu, ali na mjestima kao što su vrhovi prstiju ili usne, njihova gustina je velika.

– Ovi nervni završeci su poznati kao nociceptori i šalju signale mozgu o stvarima koje mogu da izazovu oštećenje kože, poput ekstremne toplote, ekstremne hladnoće ili neke hemikalije – objasnila je ona.

Dodala je da bi jedan od razloga zašto je potrebno nekoliko dana da zaraste posjekotina papirom mogao biti i to što je na rukama kojima stalno nešto radimo, pa se rana stalno otvara.

Otvorena rana
Uz to, sama ivica papira je blago nazubljena, pa siječe kožu brže nego što shvatite šta se dešava. Takav rez nije gladak i potrebno mu je više vremena da se zaraste.

Također, pošto je papir napravljen od drvene pulpe, pamuka ili drugih vlakana, mali dijelovi mogu ostati u rani i izazvati upalu. Zato je važno da takvu posjekotinu odmah operete s malo sapuna i vode, dodala je ona, piše 24 sata.hr.

Napomenula je i da ne treba vjerovati starim pričama da je ranu bolje ostaviti otvorenu, kako bi se stvorila krasta, te da rana brže zarasla. Njen savjet je da ranu držite vlažnom ispod zavoja.

– Rane treba da budu vlažne kada zarastaju, to im pomaže da brže zarastaju, oštećene ćelije se brže zamjenjuju novim. Osim toga, rane su manje bolne kada su vlažne – napominje dr. Goldbah.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *