Main Menu

Zašto u hotelima nude šampone i sapune, ali ne i pastu za zube

Ovo je vjerovatno jedna od prvih stvari koju većina ljudi uradi kada uđe u hotelsku sobu – odlazak u kupatilo kako bi pogledali toaletne potrepštine.

Gotovo uvijek ćete naći šampon, gel za tuširanje, sapun, pa čak i plastičnu zaštitu za kosu prilikom kupanja. U nekim slučajevima možete pronaći i kutiju s predmetima za šivanje, štapiće od vate i razne druge stvari.

Međutim, uprkos odličnim sadržajima koje nude mnogi hoteli, nikada nećete pronaći pastu za zube, čak i ako se radi o jednoj od osnovnih higijenskih potrepština. Koji je razlog za to?

Tačan odgovor na ovo pitanje pokušao je pronaći poznati američki portal “Slate”, uputivši isto pitanje menadžerima 18 velikih hotelskih lanaca. Začuđujuće, odgovor svih je bio gotovo isti.

Nema potražnje
Naime, ono što hotel nudi uvijek je zasnovano na rezultatima anketa o potražnji potrošača, što bi praktično značilo da hoteli ne nude paste za zube jer jednostavno nema potražnje.

Postoji i drugi razlog, a to su ocjene usluga hotela, odnosno njihov “broj zvjezdica”. Naprimjer, u američkim hotelima, smještaj s jednom zvjezdicom trebao bi ponuditi male sapune. Hotel s dvije zvjezdice trebao bi osigurati dva veća sapuna i šampon (ili gel za tuširanje). Hoteli sa tri ili četiri zvjezdice ne nude samo sapune, u ponudi imaju i širok asortiman gelova, krema, pa i paste za zube.

Zatražite od recepcionara
Dakle, pošto potražnja to ne zahtijeva, hotelijeri ne smatraju potrebnim da je nude. Međutim, u svakom trenutku možete zatražiti pastu za zube od recepcionara hotela ako ste zaboravili svoju. I dobit ćete je, jer, ako mnogi eventualno traže isti proizvod, hoteli će ga, vjerovatno, uključiti u svoju ponudu.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *