Main Menu

Crna murva bomba zdravlja

Voće koje potiče iz Azije, a danas se uzgaja u Europi, Africi, te Južnoj i Sjevernoj Americi. Ima ga i kod nas. Riječ je o crnim murvama koje imaju specifičan okus.

Neki ga zovu i dud, a blago kiselkasti okus neodoljivo podsjeća na kupinu. Pored crne, kod nas se može pronaći bijela i crvena murva.

U narodnoj medicini, murva primjenjuje protiv bolova, u liječenju kašlja, za smirenje, snižavanje šećera u krvi, izmokravanje i normalizaciju visokog tlaka.

Također je efikasna pomoć u ublažavanju različitih upalnih procesa u organizmu. Ima istaknuto mjesto u kineskoj medicini gdje se koristi u liječenju mnogih tegoba.

Murva pomaže probavi, pa djeluje protiv zatvora stolice. U centralnoj Aziji, čaša njenog svježe iscijeđenog soka dva puta dnevno tokom dvije sedmice daje se ljudima koji imaju žuticu. U Velikoj Britaniji se sirup murve koristi za grgljanje protiv grlobolje.

Murvini plodovi svoju ljekovitost duguju fenolnim tvarima među kojima se ističu kamferol i kvercetin. Izraženim antioksidativnim djelovanjem zaštitno djeluju na sve naše stanice, čuvajući ih i od teških bolesti poput raka. Pri tome, štite mozak i smanjuju rizik od pojave Alzheimerove bolesti.(Next News) »Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *