Main Menu

Želite smanjiti prašinu u domu: Ove sobne biljke mogu vam pomoći

I dok će većina uzeti biljke kako bi osvježila svoj dom i podarila mu iscjeljujući dašak prirode, rijetki znaju da postoje vrste koje imaju još jedno gotovo čarobno svojstvo – uklanjanja prašine.

Biljke s ovim svojstvom tako će u domu biti znatno više od dekoracije jer otpuštaju kisik u zrak koji apsorbira alergene kao što su prašina, pelud i plijesan.

Fikus gumijevac
Ova vrsta vrlo je učinkovita u uklanjanju nepoželjnih tvari iz zraka jer su njeni veliki i voštani listovi savršeni za hvatanje čestica prašine.

– Bit će još efikasniji u privlačenju prašine ako ga jednom dnevnom blago pošpricate vodom – rekla je cvjećarka Fiona Dženkins (Jenkins).

Uz to, fikus gumijevac povećava nivo vlage u zraku, što također doprinosi smanjenju prašine.

Fikus gumijevac

Zamijokulkas
Poznat i pod nazivom ZZ biljka, jedan je od omiljenijih odabira u kućanstvima jer se vrlo lako održava te na sebe privlači zagađivače iz zraka.

– Odlično uklanja i sakuplja prašinu i čestice iz zraka – istaknula je Dženkins te napomenula kako mali i voštani listovi također uživaju u blagom prskanju vodom svakog dana.

Zamijokulkas

Spatifilum
Spatifilum je jedna od biljaka koja je dostupna u gotovo svakoj većoj trgovini, a to nimalo ne čudi kada se uzme u obzir njen privlačan izgled i činjenica da apsorbira čak i spore plijesni te štetne pare acetona, prenosi Tportal.hr.

Važno ih je držati u velikim posudama, redovno zalijevati te izbjegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti koja je za njihove nježne bijele cvjetove kobna.

Spatifilum

Bršljan
Većina bršljana uspješno će smanjiti količinu prašine u domu, no Engleski bršljan pokazao se kao najučinkovitiji jer može ukloniti i oktan, benzen, trikloretilen i toluen.

Kako biste poboljšali kvalitetu zraka, postavite ih u nekoliko visećih tegli i time pružite svom interijeru dobitnu kombinaciju elemenata prirode, prozračnosti i efektne dekoracije.

Bršljan

Biljka pauk
Ova vrsta može očistiti čak 95 posto toksina iz zraka, što je svrstava na sam vrh popisa sobnih biljaka koje pomažu u čišćenju zraka te smanjuje pojavu vlage.

– Oni su najučinkovitiji u uklanjanju formaldehida, toluena, ugljičnog monoksida i ksilena iz zraka. Biljke pauk također su učinkovite u apsorpciji dušikovog dioksida – istaknula je stručnjakinja.

Zbog jednostavnog održavanja idealna je za početnike, a sve što joj treba jest obilje indirektnog svjetla.

Biljka pauk


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *