Main Menu

Znate li kako je nastala pjesma “Sarajevo, ljubavi moja”, himna i omaž gradu

Uz pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja” odrastale su generacije, a legendarni hit Kemala Montena ostao je himna glavnog grada naše zemlje.
Pjesma je nastala 1976. godine, a inicijator joj je bio sam Monteno. On je napisao muziku za pjesmu, osmislio upečatljivi naslov, dok je stihove koje će pamtiti generacije napisao slikar, karikaturista i pisac Alija Hafizović.

“Mnogi ljudi mi kažu da je to himna Sarajeva. Možda i jest. Nastala je 1976. godine. U pjesmi se spominju neki sarajevski toponimi, kao što je Igman, Vilsonovo šetalište, Veliki park itd. Kemal je mene zvao telefonom i rekao mi: ‘Evo napravio sam neku melodiju u kojoj se s vremena na vrijeme ponavljaju stihovi Sarajevo, ljubavi moja’. Dakle, naslov je njegov, a onaj ostali sadržaj je moj. Od ‘Zajedno smo rasli, grade, ja i ti’. Ja sam naprvio te stihove. On je došao kod mene, odsvirao ih i bio zadovoljan”, kazao je Hafizović jednom prilikom.

Prvi put je javno izvedena na 10. festivalu “Vaš šlager sezone” uz pratnju Revijskog orkestra Radiotelevizije Sarajevo kojim je dirigirao Esad Arnautalić. Monteno je za izvedbu dobio Veliku zlatnu liru, a autor Hafizović dobio je Malu liru te se tako pjesma otisnula na put uspjeha koji traje i danas.

Pjesma je u sljedećim decenijama nakon njenog objavljivanja stekla kultni status i smatra se jednim od najprepoznatljivijih sarajevskih simbola i omažom Sarajevu. Monteno je singl proglasio svojim favoritom, a pjesma “Sarajevo, ljubavi moja” odsvirana je na njegovoj sahrani.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *