Main Menu

Znate li šta znače brojevi na jajima koji otkrivaju važne podatke?

Većina ljudi jaja kupuje u trgovinama te nemaju pristup ili dovoljno novca za organski uzgojenu hranu. Zbog toga je važno znati oznake na jajima kako bi kupovali što bolja.

Zato influenserka Nastasja Nedimović na svojoj Instagram stranici pomaže da izaberemo najbolje od onoga što se nudi u našim marketima.

“Podjela je označena brojevima na pakovanjima. Nula označava organska jaja, koja su i najskuplja. Broj 1 označava jaja iz slobodnog uzgoja. U pitanju su kokoške koje provode vrijeme napolju, imaju pristup njihovoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno trče. I ona predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cijenu i ponudu u našim marketima”, navela je.

Nastasja kaže i da se ti brojevi od 0 do 3 nalaze na samoj etiketi koja je zalepljena na pakovanju, obično bude sa strane, napisano što sitnijim slovima, da se ne vidi – nije na prednjoj strani, gdje su slike, naziv brenda i ostali marketinški trikovi, već iza.

Ona nastavlja da broj 2 na pakovanju označava podni uzgoj.

“Kokoši se ne nalaze u kavezu, ali ne provode vrijeme napolju, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u veoma malom prostoru i ne kreću se slobodno. Pomislit ćete, kokoške se na podu slobodno šetaju, ali to nikako nije slučaj”, dodaje.

Na kraju tu je broj 3 koji označava uzgoj iz kaveza, kaže Nastasja i pokazuje pakovanje na kojem piše da je salaš u pitanju, da i da su kokoške hranjene biljnim hranivima.

“To nikako nije dobro, kokoške se nalaze u kavezu, zbijene su, nikada nisu videle svjetlost dana, pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte”, kaže Nastasja, bivša profesionalna vaterpolistkinja iz Novog Sada, influenserka koja motiviše na promjenu loših životnih navika, žena koja je u trudnoći pobijedila rak.

Ona izdvaja i jednu varku.

“Na pakovanju piše vegetarijanska ishrana koka, 100 posto prirodno. A po broju 3 na pakovanju možemo vidjeti da su jaja iz kaveznog, odnosno baterijskog uzgoja”, dodaje.

Još jedna varka je pakovanje na kom piše farma.

“Pomislićete da su to odlična jaja, a na pakovanju je zapravo broj 3 – dakle, kavezni uzgoj”, nastavlja.

Na kraju Nastasja napominje i šta još treba gledati na pakovanju pri kupovini jaja.

“Za jaja koja se nalaze u pakovanju manjem od šest komada, na njima piše omega. Ne nasjedajte na te trikove, u pitanju je kavezni uzgoj, to je samo jedan dobar marketinški trik”, zaključuje.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *