Main Menu

Izuzetno rijetka roza hodajuća riba primijećena u blizini 140 godina stare tasmanijske olupine

Radi obilježavanja 140 godina od potonuća „Tasmana“ u tasmanijskim vodama, tri ronioca su riješila da posjete olupinu.

Uprkos tehničkim problemima, bili su zadovoljni što su vidjeli ne samo ostatke broda na morskom dnu već i kritično ugroženu rozu hodajuću ribu (Brachiopsilus dianthus) bijesnog izgleda, piše IFL Science.

Hodajuće ribe su izuzetno retke i postoji samo nekoliko populacija u vodama kod Tasmanije i Australije, prenosi Nauka.rs.

Roze hodajuće ribe su dugačke samo 13,6 centimetara. Vrsta je poznata samo na osnovu pet primjeraka i nije viđena u posljednjih 20 godina, kaže Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN). Slično tome, druga vrsta, uska hodajuća riba (Pezichthys compressus), prvi put je nakon 1996. primijećena prošle godine.

Parobrod „Tasman“ je potonuo u novembru 1883. poslije udara u stijenu kod poluotoka Tasman. Zatim je ležao neotkriven na dnu mora više od 100 godina.

– Ovo otkriće daje nadu da roza hodajuća riba ima dublje i hladnije utočište od zagrijavajućih priobalnih voda koje ugrožavaju egzistenciju mnogih tasmanijskih morskih vrsta – rekao je profesor Nevil Beret iz Instituta za antarktička i morska istraživanja na Tasmanijskom univerzitetu.

Ranije fotografije roze hodajuće ribe su napravila daljinski kontrolisana i autonomna podvodna vozila. Ronioci su još tri puta odlazili na mjesto brodoloma kako bi još snimali ribu. Bili su prilično uzbuđeni kad su uočili drugu roze hodajuću ribu, samo 10 metara od prve.



(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *