Main Menu

Biljna ulja: Za njegu, jačanje i protiv opadanja kose

Biljna ulja ne samo da poboljšavaju izgled i pospješuju rast kose, već i sprečavaju njeno opadanje.

Osobe koje imaju problema s opadanjem kose mogu na nekoliko jednostavnih načina poboljšati rast kose i spriječiti njeno opadanje. U tome najviše mogu pomoći biljna ulja koja se nalaze u prirodnim šamponima.

Najbolja biljna ulja protiv opadanja i za jačanje kose su kokosovo, ruzmarinovo, maslinovo, bademovo i lavandino ulje.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je najbolje prirodno ulje protiv opadanja kose jer snažno prodire duboko u kosu i štiti je od isušivanja. Nakon korištenja kokosovog ulja kosa će biti meka, sjajna i hidrirana što će potaknuti njen rast. Kokosovo ulje bi trebalo umasirati u kožu glave svakog dana, a svake dvije nedjelje bi trebalo njegovati i pramenove kose. Nakon nekoliko sati, ulje je potrebno isprati sa kose pomoću blagog šampona.

Ulje ruzmarina
Izvrstan tretman protiv gubitka kose je i ruzmarinovo ulje koje podstiče diobu ćelija, samim tim i rast kose, te bolju cirkulaciju. Ovo ulje je dobro i za odlaganje pojave prvih sijedih vlasi. Mješavinu svježeg ruzmarina i maslinovog ulja treba umasirati u kosu, ostaviti nekoliko sati, pa kosu oprati na uobičajen način.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je vrlo djelotvorno jer ima sposobnost da prodre u vlas kose, a sadrži masne kiseline i hranjiva svojstva koja podstiču rast kose. Maslinovo ulje je potrebno zagrijati među dlanovima, pa umasirati u kožu glave i kosu. Nakon pola sata kosu treba oprati blagim šamponom.

Bademovo ulje
Bademovo ulje obiluje vitaminima E i D, te magnezijumom i kalcijumom zbog čega je vrlo djelotvorno. Bogato je i omega 3, omega 6 i omega 9 masnim kiselinama. Potrebno ga je namazati na cijelu kosu i tjeme, kosu zavezati i nakon par sati oprati. Ulje se preporučuje na kosi ostaviti da djeluje preko noći kako bi uklonilo perut.

Lavandino ulje
Lavandino ulje je odlično protiv opadanja kose, a pomaže i u liječenju autoimune bolesti koja uzrokuje odbacivanje folikule kose. Ovo ulje protiv opadanja kose ima regenerativna svojstva i pomaže u zaustavljanju gubitka kose. Koristi se pomiješano s kokosovim uljem. Mješavinu je potrebno nježno umasirati u kožu glave, a možete koristiti i organski šampon od lavande, piše Ljepota i zdravlje.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *