Main Menu

Britanski naučnici kreiraju neobičnu letjelicu

Britanski naučnici planiraju novi supersonični avion koji će letjeti brzinom od 6.500 kilometara na sat, pet puta većom od brzine zvuka. Vlada Velike Britanije je već finansirala SABRE s 60 miliona funti.

Transport putnika
Istina je da za većinu putnika, posebno onih u ekonomskoj klasi, transatlantski letovi nisu baš opuštajući. Bez obzira s kojeg srednjoevropskog aerodroma krenete, bez obzira kojim avionom letite, trajanje leta je više od 8 sati, s tim što je vrijeme povratka smanjeno za oko sat vremena zbog suprotnog smjera rotacije Zemlje.

Ali, šta ako biste sada mogli stići od Londona do Njujorka za samo sat? Britanska svemirska agencija nedavno je predstavila planove za visokotehnološki „svemirski avion“ koji bi mogao da se lansira preko Atlantika brzinom munje i koji bi bio spreman za let već 2030. godine.

Izvršni direktor britanske svemirske agencije Grejem Turnok najavio je da će Britanija bliže sarađivati s Australijom na sporazumu o “prvom u svijetu svemirskom mostu”, koji će se fokusirati na isporuku aviona, ili, bolje rečeno, rakete, za transport putnika s kontinenta na kontinent za samo četiri sata.

Motor SABRE
Slično tome, letovi od Londona do Njujorka će navodno trajati oko 60 minuta.

Sve je to zahvaljujući novom supersoničnom motoru SABRE koji trenutno razvijaju naučnici Reaction Engines. SABRE je sposoban lansirati avion brzinom od 5,4 maha (6.500 km, oko pet puta brže od zvuka) za komercijalne letove ili brzinom od 25 maha (30.500 km) za svemirske letove.

Veliki izazov
Pretpostavlja se da će putovanje novim avionom biti više ekološki nastrojeno i jeftinije od konvencionalnih avioruta. Jedan od izazova nadzvučnog leta je osigurati da motor može izdržati toplotu jer putovanje takvim brzinama može dovesti do topljenja samog motora.« (Previous News)Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *