Main Menu

Predstavljena nova tehnička inovacija: U svemir će se letjeti u balonu

Japanski startap je predstavio inovaciju u svijetu letenja balonom. Oni su napravili balon s kabinom s dva sjedišta, specijalno dizajniran kako bi se podigao do polovine stratosfere.

U Japanu je predstavljena potpuno nova i interesantna tehnička inovacija.

Turističke ture
Kompanija Ivaja Giken (Iwaya Giken) je objavila planove za pokretanje komercijalnih letova balonom za putovanje u svemir. Ove turističke ture obilaska svemira balonom bit će bezbjednije i jeftinije nego bilo koji drugi vid putovanja van naše planete do sada.

Balon s kabinom se može uzdići do visine od oko 30 kilometara, što je otprilike sredina stratosfere. Balon je siguran, ekonomičan i atraktivan, a iza njega stoji čitava ideja da svemirski turizam mora biti dostupan svima.

Izvršni direktor kompanije Keisuke Iwaya je izjavio da putnici ne moraju biti milijarderi i njima neće biti potrebna intenzivna obuka za boravak u svemiru. Balon ima hermetički zatvorenu kabinu za posadu, i letjet će do visina koje su obično nedostupne komercijalnim avionima.

Određena cijena
Za razliku od rakete ili balona na vruć zrak, balon se podiže uz pomoć helija koji se može u velikoj mjeri ponovo upotrijebiti.

Prvo putovanje je planirano već krajem ove godine. U početku bi let koštao oko 180.000 dolara, dok bi s vremenom cijena bila drastično manja, oko 10.000 dolara.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *