Main Menu

Kako od litra mlijeka napraviti više od kilogram sira

Cijene prehrambenih proizvoda iz dana u dan rastu, a na red je došlo i mlijeko i mliječni proizvodi. Zato vam predlažemo da sami napravite sir uz pomoć jednostavnog recepta.

Da li ste znali da od litar mlijeka možete napraviti više od kilogram sira, u nastavku donosimo jednostavan recept za ukusni sir koji možete napraviti sami kod kuće.

Potrebni sastojci:

jedan litar mlijeka (bilo koje sa udjelom masti preko 2,8 posto)

jedna čajna kašičica soli

jedna kašika maslaca

jedna čaša kukuruznog škroba (gustin ili nišesta) 200 ml

140 g sira trapista bilo kojeg

jedan topljeni sir ( zdenka)

Način pripreme:

Prvo što trebate uraditi jeste zagrijati litar mlijeka, a kutiju od mlijeka ostaviti sa strane jer će vam biti potrebna. Zatim izrendajte trapist, pa u mlijeko dodajte jednu kašiku soli i kašiku maslaca te miješajte dok se maslac ne otopi.

Potom u mlijeko dodajte jednu čašu kukuruznog škroba (našeste ili gustina) te miješati dok se smjesa ne sjedini i kuhati na umjerenoj temperaturi. Zatim dodati trapist i zdenku u mlijeko i miješati dok se ne istope, u slucaju da vam se počinju stvarati grudvice upotrijebite štapni mikser da bi dobili gustu smjesu.

Kada je smjesa dovoljno gusta sipajte je u kutiju od mlijeka, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi te potom stavite u frižider najmanje četiri sata da se sir stegne.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *