Main Menu

Ove dvije vrste mlijeka goje, a svi ih smatraju zdravim: Izbjegavajte ih ako želite smršati

Mlijeko je bogat izvor esencijalnih hranljivih materija, poput kalcija i proteina, ali neke vrste mlijeka koje se smatraju zdravim mogu doprinijeti stvaranju viška kilograma i zapaljenskim stanjima u tijelu.

Zapaljenske reakcije nastaju kada se u dužem periodu unose neodgovarajuće namirnice, a hronična upala slabi imunitet i povezuje se s većim rizikom za razvoj bolesti, poput dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznosti. Nutricionistica Meri Sabat i dijetolog Trista Best otkrile su dvije takve vrste mlijeka koje treba izbjegavati ako želite da smršavite.

Neorgansko punomasno mlijeko
– Punomasno mlijeko sadrži zasićene masti koje mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu i gojenja. Osim toga, neorgansko punomasno mlijeko može da sadrži toksine koji nisu samo upalni, već i štetni za zdravlje – navodi nutricionista za „She finds“.

Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko sadrži trigliceride srednjeg lanca (MCT) koji mogu imaju neke zdravstvene prednosti i dalje je bogato zasićenim mastima.

– Kokosovo mlijeko može doprinijeti gojenju i potencijalno usporiti metabolizam zbog visokog udjela masti. Iako su ove masti primarno zasićene, što može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sistema, bogate su kalorijama, a pretjerani unos kalorija može dovesti do gojenja – napominje dijetolog i dodajte da je umjerenost u konzumiranju posebno ključna.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *