Main Menu

Razlozi zašto ne smijete trljati oči

Infekcija očiju stvara veliku nelagodu, a potezi koje svi činimo dodatno je mogu pogoršati. Stručnjaci upozoravaju da nikako ne smijete trljati i dodirivati inificirano oko jer možemo izazvati mnogo opasnije stanje.

Rizik od infekcije
Infekcija oka se mora odmah liječiti jer pojedini njeni oblici mogu proširiti i na druge dijelove tijela i izazovu čak i trovanje krvi, što može biti pogubno po život. Ovo su razlozi zašto bi trebalo da se oduprete tom nagonu za svrabom.

Vaše ruke nisu uvijek najčistije. Ako trljate oči mogli biste da prenesete infekciju sa prstiju u oči, rekla je dr. Debora Li iz Dr Foks farmacije. To bi moglo da izazove infekcije kao što su blefaritis, konjuktivitis, čmičak, celulitis, keratitis i uveitis. Celulitis je infekcija koja čini vašu kožu bolnom, upaljenom i otečenom.

Ako se infekcija ne liječi brzo, može se proširiti na druge dijelove tijela, kao što su mišići i kosti. U ekstremnim slučajevima, može izazvati trovanje krvi, poznato i kao sepsa, što može biti i fatalno, navodi Centar za kontrolu bolesti u američkim državama.

Oštećenje rožnjače
Vaša rožnjača je čisti spoljašnji sloj na prednjem dijelu očne jabučice i djeluje kao prozor za vaše oko, kaže NHS. Kontinuirano trljanje rožnjače može izazvati sitne ogrebotine na njoj. Vaše oko tada postaje ružičasto i bolno je i osetljivo na svjetlost. Ako imate nešto u oku poput sitne iverice ili komadića metala, izbjegavajte da ga trljate.

Ako to uradite, predmet bi mogao da izgrebe vašu rožnjaču ili da ga gurnete dalje u oko, što može biti veoma bolno i možda ćete morati da ga ukloni ljekar.

Ogrebotine rožnjače ili abrazije mogu biti veoma bolne zbog mnogih nerava koji snabdijevaju to područje. Može potrajati 24 do 48 sati da vaše oko zacijeli, prema očnoj bolnici Murfilds.

Sićušni kapilari
Mali krvni sudovi mogu pući. Ovo može izazvati krvave oči ili stvoriti tamne krugove ispod očiju jer je tkivo oko očiju tanje nego na drugim mjestima na tijelu. Stručnjaci sa Atlantik Ei Instituta rekli su da nježna koža ima podjednako delikatne krvne sudove ispod. Kada protrljate oči, ti sićušni kapilari i vene vrlo lako pucaju, a to uzrokuje modrice koje dodatno pogoršavaju tamne krugove oko očiju.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *