Main Menu

Sjedenje prekrštenih nogu oštećuje krvne sudove

Većina ljudi ima naviku da sjedi prekrštenih nogu. Za početak, istraživanja pokazuju da sjedenje prekrštenih nogu može povećati neusklađenost kukova, gdje je jedan viši od drugog. Također mijenja brzinu kojom se krv kreće kroz krvne sudove u donjim udovima, što može povećati rizik od krvnih ugrušaka.

Bolesti srca
Većina studija sugerira da je prekrštavanje nogu u koljenima mnogo gora opcija od prelaska nogu u gležnjevima. Kako objašnjavaju stručnjaci za anatomiju, takvo sjedenje može da izazove povećanje krvnog pritiska usljed nakupljanja krvi u venama.

Imajući to u vidu, prekrštene noge mogu povećati rizik od oštećenja naših krvnih sudova, ali i mnogih drugih bolesti srca i krvotoka.

Isto tako, stručnjaci objašnjavaju da što duže i češće sjedite prekrštenih nogu, veća je vjerovatnoća da imamo dugoročne promjene u dužini mišića i rasporedu kostiju u karlici. A zbog načina na koji je naš skelet ožičen, ukrštanje naših nogu također može izazvati neslaganje u kičmi i ramenima.

Centar gravitacije
Naime, položaj naše glave potencijalno može postati neusklađen zbog promjena na vratnim kostima jer kičma kompenzira da zadrži naš centar gravitacije iznad karlice.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *