Main Menu

Mišljenje stručnjaka: Zašto žene žive duže od muškaraca?

Ženama u prilog ide estrogen, ali i manje loših navika, kao i manje rizičnih sportova i poslova, ali i češći odlasci doktoru i općenito veća briga o vlastitom tijelu.

Prema Eurostatu, razlika između očekivanog životnog vijeka žene i muškarca je oko 5.5 godina u korist žena, dok je u SADu ta razlika i nešto veća i iznosi otprilike šest godina (očekivani životni vijek za žene je 79 godina, dok je za muškarce 73 godine), a prema doktorima, nekoliko je razloga zašto žene u cijelom zapadnom svijetu žive dulje od muškaraca.

“Estrogen održava zdrave krvne žile izazivajući dilataciju (širenje žila) i poboljšavajući funkciju endotelnih stanica”, rekao je dr. Robert Segal, kardiolog i osnivač Manhattan Cardiology.

“To može poboljšati protok krvi i smanjiti rizik od ateroskleroze, koja je glavni uzrok bolesti srca”, objasnio je, dodavši kako postoji još jedan način na koji taj reproduktivni hormon pomaže ženama.

“Estrogen može poboljšati profil holesterola snižavanjem razine LDL (lošeg) holesterola i podizanjem razine HDL (dobrog) holesterola”. Također, kaže dr. Segal, protuupalna svojstva estrogena pomažu smanjiti upalu u krvnim žilama, što bi moglo smanjiti rizik od hroničnih kardiovaskularnih bolesti poput koronarne bolesti srca, srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca. Podsjetimo, kardiovaskularne bolesti su u većini zapadnih zemalja prvi i najčešći uzročnici smrti.

“Još jedan razlog zašto žene žive duže od muškaraca je taj što ne sudjeluju u rizičnom ponašanju tako često”, kaže dr. Rohit Vuppuluri, kardiolog iz Chicaga koji napominje da su češće muškarci ti koji su skloni ‘lošim’ navikama kao što su pušenje cigareta, pijenje alkohola, korištenje droga i loša prehrana.

“Sva ta ponašanja” povećavaju rizik od hroničnih bolesti poput hipertenzije, hiperlipidemije, dijabetes melitusa, hronične opstruktivne plućne bolesti, hronične bolesti bubrega, ciroze jetre i pretilosti”, kaže kardiolog, a sve te hronične bolesti u konačnici mogu dovesti do prijevremene smrti. “Muškarci također češće imaju opasne poslove, voze nesmotrenije i više riskiraju u sportu. To može dovesti do nesreća i ozljeda, što im može učiniti život još kraćim”, rekao je Segal.

Redovna konzumacija zdravijih i hranjivijih namirnica može također pomoći da duže živimo, a prema istraživanju, žene na to paze više nego muškarci.

Uz sve navedeno, sudij Američke akademije porodičnih doktora iz 2017. godine pokazo je da žene češće idu doktoru.

“Puno je vjerovatnije da će muškarci odbaciti bol u prsima i kratkoću daha kao manje simptome koji će proći sami od sebe umjesto da potraže doktorsku pomoć; a kada napokon i odu doktoru, rezultati raznih istraživanja pokazuju da se manje drže njihovih uputa nego žene.








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *