Main Menu

Najbolje namirnice za prevenciju prehlade

Prehlade su neprijatne u bilo koje doba godine, međutim ako u svoju ishranu uvrstite i ovu listu proizvoda za prevenciju prehlade, ojačat ćete imuni sistem i osjećat ćete se odlično.

Mnogo vitamina C
Citrusi – Agrumi su jedna od najboljih namirnica za lako sprečavanje prehlade. Svi oni sadrže ogromnu količinu vitamina C, koji jača vaš imuni sistem. Zauzvrat, ovo pomaže u zaštiti tijela od infekcija, uključujući običnu prehladu.

Leblebije – Lako je ugraditi hranu koja pomaže u sprečavanju prehlade, jer većinu njih jedete svaki dan. Ovaj proizvod sadrži puno cinka, koji pozitivno utječe na vaš organizam i istovremeno ubija SARS.

Jagode – Jagode su također veoma bogate vitaminom C. Kako je smrznuto voće i dalje odličan izvor hranljivih materija koje su nam potrebne, možete kupiti smrznute jagode za pravljenje smutija.

Zdrava grickalica
Badem – Bademi sadrže ogromnu količinu cinka i vitamina C. Ovaj orah je koristan za tijelo, makar samo zato što pomaže u poboljšanju raspoloženja, pa ga vrijedi uključiti u grickalice, posebno u hladnoj sezoni.

Bijeli luk – Mnogi proizvodi koji su korisni u ovom trenutku dopunjuju jedni druge. Zahvaljujući antioksidansima i elementima u tragovima, zaista štiti od prehlade, djeluje protiv rinitisa i sprečava začepljenje gornjih disajnih puteva.

Ljuti začini
Začinite svoju hranu različitim vrstama paprika kako biste bili zdravi ove jeseni. Ljute paprike su odlične za začepljenost nosa, tako da su crvene paprike i čili papričice savršene za vas. Slatke paprike, posebno crvene, izvor su vitamina C. Osušite sve vrste paprika i jedite ih tokom narednih hladnih mjeseci.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *