Main Menu

Stručnjaci preporučuju da se tuširate hladnom vodom

Stručnjaci za zdravlje i ljepotu zagovaraju prednosti tuširanja hladnom vodom. To podrazumijeva kupanje u vodi temperature ispod 15 stepeni.

Mini šok za sistem
– Razmišljajte o tome kao o mini šoku za svoj sistem. Kada ste u hladnoj vodi, vaš mozak je previše zauzet fokusiranjem na uklanjanje neprijatnog osjećaja umjesto da razmišlja o svim razlozima zbog kojih ste nesrectni ili pod stresom – rekla je za “Vogue” dr. Majdolin Jaouše, specijalista interne medicine.

Studije su otkrile da hladni tuševi ili hladna zaranjanja mogu pomoći u povećanju endorfina, ubrzanju metabolizma, jačanju imunološkog zdravlja, promoviranju zdravog gubitka težine, poboljšanju cirkulacije, smanjenju upale i otoka, borbi protiv simptoma depresije i smanjenju bolova.

Neki također tvrde da hladna voda može dati poticaj lepoti tako što će vam zategnuti pore i dodati sjaj vašoj kosi.

– Hladni tuševi mogu privremeno zategnuti pore i pomoći vam da zadržite prirodna ulja u koži i kosi – potvrdio je za “WebMD” dr. Mahamad Džuber, specijalista farmakologije.

Smanjuje kortizol
Stručnjaci preporučuju da se popodne ili uvečer tuširate hladnom vodom, uz napomenu da je temperatura našeg tijela najniža ujutro, piše Telegraf.rs.

Dr. Jouše savjetuje da duboko udahnete i idete pod tuš da biste ravnomjerno rasporedili vodu po tijelu. Profesionalci često preporučuju za početak da počnete sa nekoliko sekundi i svaki put dodate još pet.

Većina ljudi ne zna da hladni tuševi mogu smanjiti kortizol koji zaista može pomoći u stvarima kao što su anksioznost, depresija, pa čak i zavisnost.

Ne samo da zdravstveni radnici hvale prednosti terapije hladnom vodom – poznate ličnosti, uključujući Hejli Biber, Drejka i Kim Kardašijan, također su zagovornici ove metode. Međutim, oni sa respiratornim izazovima poput astme; kardiovaskularna stanja; hipertenzija; ili drugih problema vezanih za srce treba biti oprezan i prethodno se konsultovati s ljekarom.





(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *