Main Menu

Dijeta koja je zaludjela svijet: Skinite deset kilograma već u prvoj sedmici

Dukan dijeta ne samo da je jedna od najpopularnijih dijeta na svijetu već je praktikuju i brojne poznate ljepotice poput Penelope Kruz (Cruz), Dženifer Lopez (Jennifer) i Kejt Midlton (Kate Middleton).

Osmislio ju je francuski dijetetičar Pjer Dukan (Pierre), a obećava gubitak od 10 kilograma već u prvoj sedmici.

Ova se dijeta temelji na konzumiranju hrane koja sadrži proteine i one koja ima mali udio masti i ugljikohidrata. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina nećete osjećati glad, a zahvaljujući smanjenju ugljikohidrata trebali biste mršavjeti.

Podijeljena je u četiri glave faze; napad, krstarenje, konsolidacija i održavanje. Prve namijenjene su za gubljenje kilograma, a druge dvije bi trebale spriječiti da se kilogrami vrate.

U nastavku donosimo detaljan popis dozvoljenih namirnica u svakoj fazi Dukan dijete.

Prva faza: Napad
Prva faza, napad, je najintenzivnija. Traje najviše sedam dana i započinje tako da se jedu neograničene količine nemasnog proteina s 1.5 žlicom zobenih pahuljica.

U ovoj fazi je dozvoljeno jesti neograničene količine čistih proteina, no ipak se savjetuje da budete umjereni. Jedino ograničenje je da sve namirnice koje konzumirate moraju imati vrlo nizak sadržaj masti.

Dozvoljene namirnice: piletina i sve vrste peradi, no obavezno bez kože, nemasna govedina, divljač, teletina, sve vrste morskih plodova, riba, lignje, jetrica, jezik, nemasni mliječni proizvodi, tofu, jaja, kiseli krastavci.

Druga faza: Krstarenje
Druga faza, krstarenje traje 1-12 mjeseci i tijekom nje naizmjenično bi se trebali jesti nemasni proteini jedan dan, a sljedećeg dana nemasni protein s povrćem bez škroba uz dodane 2 žlice zobenih pahuljica dnevno.

U drugoj se fazi uz sve namirnice iz prve dodaje povrće.

Nove dozvoljene namirnice su: brokula, paprika, gljive, bundeva, repa, patlidžan, artičoke, mahune, špinat, kelj, sve zeleno lisnato povrće, celer, krastavci, šparoga, luk, cvjetača, kupus, prokulice, cikla i mrkva.

Treća faza: Konsolidacija
U trećoj, fazi konsolidacije čije je trajanje zavisno o ostalim fazama, jedete neograničenu količinu nemasnih proteina i povrća, malo ugljikohidrata i masti, a tokom jednog dana u sedmici jedete isključivo nemasni protein, plus 2.5 žlice zobenih pahuljica dnevno. Treća faza kombinira namirnice iz prve dvije faze s dodatkom unosa male količine voća i hljeba, kao i sira.

Posebnost ove faze je u slavljeničkim obrocima, kojima se možete počastiti dva puta sedmično. Podrazumijeva jedno predjelo, jedno glavno jelo, jedan desert i čašu vina. Također, postoji i proteinski dan, kad jedete isključivo protein, kao u prvoj fazi napada.

Četvrta faza: Održavanje
Posljednja faza, održavanje, kojim bi se nakon gubitka kilograma, nova kilaža trebala održavati, uglavnom se nastavljaju pravila iz treće faze.

Također, dok vam je težina stabilna, ne morate ih striktno slijediti. Preporučuje se korištenje faze konsolidacije za planiranje obroka.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *